​Άρτεμις Υμηττού

– Η ιερά μονή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στο Δήμο Παπάγου Αττικής βρίσκεται κτισμένη στους Δυτικούς πρόποδες τού Υμηττού. Υπάγεται εκκλησιαστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διοικητικά στα όρια τού Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Κατά τον Καθηγητή Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Θεοδωρακόπουλο, προϋπήρχε στην θέση αυτή αρχαίος Ναός της Αρτέμιδος και αργότερα παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας. Ο κυρίως Ναός, χρονολογείται στον 11ο – 12ο αιώνα , ο νάρθηκας τέλος 13ου αρχές 14ου, η Τράπεζα και το οψοφυλάκιο τον 16ο αιώνα. Η παράδοση λέει ότι όταν σπούδαζε ο μέγας Βασίλειος στην Αθήνα, μελετούσε στο σημείο όπου βρίσκεται η ιερά μονή.

[Ο μεγάλος ιεράρχης Βασίλειος , που καθιερώθηκε ως ο προστάτης της Παιδείας των ελλήνων, είναι ομολογουμένως ο πλέον μορφωμένος ιεράρχης. Πολλοί είναι αυτοί που επικαλούνται το όνομά του για να δείξουν πως ο χριστιανισμός δεν ήταν υπόθεση μόνον των αμόρφωτων.  O μεγάλος αυτός ιεράρχης είπε  για τον ελληνικό πολιτισμό ότι, «οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι γιορτές του διαβόλου». Για  τις βιαιοπραγίες, για τις καταστροφές που διέπραξαν οι χριστιανοί εναντίον των αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης που σήμερα θεωρούνται από την ανθρωπότητα παγκόσμια κληρονομιά, ο αποκαλούμενος Μέγας Βασίλειος θριαμβολογεί: «τα αγάλματα γκρεμίστηκαν, οι βωμοί έπεσαν, τα δαιμόνια έφυγαν», ενώ στο ίδιο έργο διατυπώνει για ακόμη μια φορά τις απόψεις του για την Παιδεία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων: «να μην δειλιάζουμε από τους Ελληνικούς λόγους γιατί αυτοί είναι σαν τους δαυλούς που δεν έχουν πλέον την φωτεινότητα του πυρός αλλά καπνίζουν και μαυρίζουν όσους τους ακουμπούν και δακρύζουν τα μάτια όσων πλησιάζουν» (εις Ησαϊαν 7,196,1-9).

Στο ίδιο ύφος με  τον μεγάλο ιεράρχη Βασίλειο, ακόμη ένας μεγάλος της ορθοδοξίας ο «Μέγας» Αθανάσιος στον «Λόγο κατά Ελλήνων» αλλά και στο «περί ενανθρωπήσεως» θα εκφράζει και αυτός τον αποτροπιασμό των χριστιανών έναντι των Ελλήνων: «το μυαρόν γένος των Ελλήνων…οι ψευάμενοι Έλληνες», αλλά και την απέχθειά του έναντι στην αρχαία ελληνική  φιλοσοφία: «των Ελλήνων σοφία ο Θεός κατήργησε…μετά την έλευση του Σωτήρος η σοφία των Ελλήνων καταργήθηκε και η λιγοστή που απέμεινε εξαφανίζεται» 55 (Λόγος περί ενανθρωπήσεως), επαναλαμβάνοντας αυτούσιες τις θέσεις που διατυπώνονται στο «εις τον άγιον Ιωάννην τον απόστολο κι ευαγγελιστή» (59,370,7-11), που λέγει τα εξής εκπληκτικά που δείχνουν την απέχθεια και το μίσος του για τον ελληνικό πολιτισμό: «αν κοιτάξεις στα ενδότερα των Ελλήνων θα δεις τέφρα και σκόνη και τίποτα υγιές, αλλά σαν τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας αυτών γεμάτος ακαθαρσίες και πύον και τα δόγματά τους γεμάτα σκουλήκια… εμείς δεν παραιτούμαστε της κατ’ αυτών μάχης».

Αλλά και για την υποτιθέμενη προσφορά του χριστιανισμού στη διάσωση των αρχαίων συγγραμμάτων, που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση ορισμένα μοναστήρια λειτούργησαν και ως «κιβωτοί γνώσεων» (!) διαφυλάσσοντας τα αρχαία κείμενα με τη μορφή χειρογράφων, ο Γενάδιος στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους θα πει: «τα βιβλία των Ελλήνων τα διέσωζαν οι πατέρες μας για χάρη της γλώσσας και για να ελέγχουν τον παραλογισμό των Ελλήνων και να λάμψει η καθαρότητα της χριστιανικής θεολογίας… οι Έλληνες φιλόσοφοι ζούσαν στο σκοτάδι και τις φλυαρίες τους τις ανέτρεψαν θεόπνευστοι άνδρες όπως ο Μωυσής»] 

– Η μονή Καισαριανής, ιδρύθηκε τον 11ο μ.χ. αιώνα επάνω σε  ερείπια αρχαίοι ιερού της θεάς Αρτέμιδος. Περιδιαβαίνοντας στον προαύλιο χώρο της μονής (που θεωρείται αρχαιολογικός χώρος) παρατηρούμε ότι υπάρχουν παντού γύρω μας αρχαία σπαράγματα και κομμάτια της πρώτης ιστορίας του τόπου αυτού (αρχαϊκή κεφαλή κριού, μαρμάρινο ανάγλυφο θεάς, αναθηματικοί μικροί κίονες, ενεπίγραφα όστρακα αγγείων). Οι τέσσερις κίονες στον κεντρικό ναό (Εισόδια της Θεοτόκου) που συγκρατούν την οροφή του κτηρίου ανήκουν στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος [εικόνα 1]. Στην μία από τις εισόδους στην μονή, υπάρχει μία πανάρχαια πηγή της οποίας το νερό ρέει μέσα από μία αρχαϊκή κεφαλή κριαριού. 

– Ο ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος εντοπίστηκε το 1925 στην παραλία της Αρτέμιδος (Λούτσας), ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και ερευνήθηκε συστηματικά κατά τα έτη 1956 και 1957 από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Σώζεται μόνο το θεμέλιο του ναού από πωρόλιθο, ο οποίος ήταν δωρικός περίπτερος.  Η κατασκευή του ναού, στον οποίο ανήκουν τα ορατά σήμερα θεμέλια, χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Το ιερό της Αρτέμιδος Ταυροπόλου είναι κυρίως γνωστό από τις φιλολογικές πηγές. Στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, ως ιδρυτής του ιερού αναφέρεται ο Ορέστης, ο οποίος μετέφερε το ξόανο της θεάς από την Ταυρίδα και αποβιβάστηκε στις Αλές στην ανατολική ακτή της Αττικής για να χτίσει τον ναό της θεάς. Ο Ευριπίδης παρέχει  πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τα δρώμενα που περιελάμβανε η εορτή των «Ταυροπολίων» που τελούνταν προς τιμήν της θεάς: νυχτερινές πομπές, τελετές ξέφρενου διονυσιακού χαρακτήρα και δρώμενα με συμβολική μίμηση ανθρωποθυσιών. 

– Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα). Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπος λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή. Η λατρεία της Αρτέμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Το 1945 ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή.

– Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο αποκαλούμενος και «βουλιαγμένος» ναός του Απόλλωνα, είναι  αρχαϊκός ναός που βρίσκεται ένα και πλέον μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθισμένος σε παχύ στρώμα λάσπης και χώματος, μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αστήρ Παλάς στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος δεν περιλαμβάνει και τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην έκτασή του, διότι αυτές ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Όλα αυτά βεβαία καθόλου δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση Σαμαράνα παραχωρήσει μέσα στο πακέτο πώλησης του Αστέρα και τον αρχαϊκό  ναό του Απόλλωνα.

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το ναό της Αρτέμιδας στους πρόποδες του Υμηττού  (σήμερα μονή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στο Δήμο Παπάγου), και πλευρές έως (α) το ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στην παραλία της Αρτέμιδος (Λούτσας) (18.147,71 μ.) και (β) το ναό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα (18.147,27 μ.). [εικόνα 2]

– Η γραμμή που ενώνει το ναό της Αρτέμιδας στους πρόποδες του Υμηττού (σήμερα μονή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στο Δήμο Παπάγου) με το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στις εγκαταστάσεις του Αστέρα στο Λαιμό Βουλιαγμένης, διέρχεται ακριβώς από ιερό της Αρτέμιδος στον Υμηττό (σήμερα μονή Καισαριανής). Η γραμμή είναι 19.706,68 μ.  [εικόνα 3]

Οι γεωδαιτικές δομές στις εικόνες 2 και 3 καταδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση, όπως σωστά είπε ο Daniel Wegner, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard. Η ελεύθερη βούληση είναι μια αυταπάτη, μια ψευδαίσθηση του ανθρώπου. 

[Χαρακτηριστικές περιπτώσεις καθορισμού του ανθρώπινου ασυνείδητου, οι εξής δύο εκπληκτικές γεωδαιτικές δομές: των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων στην Αθήνα και των πεντάστερων ξενοδοχείων της Αθήνας. 

I. Μετρήσεις ακριβείας στη Μερκατορική χαρτογραφική προβολή στους χάρτες της  Google καταδεικνύουν ότι, οι θέσεις που ο άνθρωπος επέλεξε για τη δημιουργία των πεντάστερων ξενοδοχείων της Αθήνας προκαθορίστηκαν με σημείο αναφοράς το Ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα, τα λείψανα του οποίου ανακαλύφθηκαν εντός του χώρου που επιλέχθηκε για την κατασκευή της  ξενοδοχειακής μονάδας του Αστέρα Βουλιαγμένης.  (Οι εκπληκτικές γεωδαισιακές δομές των πεντάστερων ξενοδοχείων της Αθήνας, με σημεία αναφοράς ναούς των Απόλλων και της Άρτεμις, εδώ)

II. Μετρήσεις ακριβείας στη Μερκατορική χαρτογραφική προβολή στους χάρτες της Google καταδεικνύουν ότι, οι θέσεις που επιλέχθηκαν για την δημιουργία του Γαλλικού, του Γερμανικού, του  Αμερικανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικών Ινστιτούτων στην Αθήνα προκαθορίστηκαν με σημείο αναφοράς δύο ναούς της Αρτέμιδας: το ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στη Βραυρώνα και το ναό της  Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς. Οι γάλλοι που το 1846 επέλεξαν τη θέση που δημιουργήθηκε η Γαλλική Σχολή Αθηνών, ο αρχιτέκτονας Ερνέστο Τσίλλερ που το 1887 και το 1906  επέλεξε τις θέσεις που δημιουργήθηκαν το Γερμανικό και το Αυστριακό Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Αθήνα, ο Χαρίλαος Τρικούπης που το 1884 παραχώρησε την έκταση για τη δημιουργία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δεν είχαν ελεύθερη βούληση να καθορίσουν τα πράγματα όπως αυτοί θα ήθελαν. (Οι εκπληκτικές γεωδαισιακές δομές των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων της Αθήνας, με σημεία αναφοράς δύο ναούς της Αρτέμιδος, εδώ ] 

Καθορισμένες και ανεξάρτητα με την ανθρώπινη βούληση ήταν και οι θέσεις που επιλέχθηκε να κτιστούν οι ναοί της Αρτέμιδας (α) στους πρόποδες του Υμηττού (εκεί που σήμερα βρίσκεται η μονή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στο Δήμο Παπάγου) και (β) στο βουνό του Υμηττού (εκεί που σήμερα βρίσκεται η μονή Καισαριανής), έτσι που (να) δημιουργούν τις γεωδαιτικές δομές απόλυτης ακρίβειας των εικόνων  2 και 3 στη Μερκατορική χαρτογραφική προβολή της Γης, στους χάρτες της Google. Ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να δράσει με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που τελικά δρα. Το είδος μας είναι δέσμιο της βιωματικής ψευδαίσθησης του συνειδητού• μια μαριονέτα του ασυνείδητου. Το ασυνείδητο κινεί τα νήματα του πολιτισμού μας. 

Ασφαλώς και τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από το «καθορισμένο» (απλά) «του ανθρώπινου ασυνείδητου». Τόσο, που δεν υπάρχουν ανθρώπινοι όροι που να μπορούν να  εξηγήσουν την πραγματικότητα, ούτε έχουμε ως είδος την αντιληπτική ικανότητα ώστε να βάλουμε τους αναγκαίους για τη συζήτηση όρους. 

Απάντηση στα παραπάνω φιλοσοφικά ερωτήματα  επιχειρεί να δώσει η θεωρία της εικονικής πραγματικότητας. Στην από 7 Σεπτεμβρίου 2016 έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, έκπληκτοι οι επενδυτές είδαν τη γνωστή εταιρεία διαχείρισης πλούτου να παρουσιάζει την άποψη, ότι το περιβόητο «Μάτριξ» της γνωστής διάσημης κινηματογραφικής τριλογίας έχει πολλές πιθανότητες να συμβαίνει στα αλήθεια και ότι όλοι μας έχουμε 20-50% πιθανότητες να ζούμε μέσα σε μια ψηφιακή προσομοίωση!

[πηγές: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/bank-of-america-the-matrix-50-per-cent-virtual-reality-elon-musk-nick-bostrom-a7287471.html

http://www.businessinsider.com/bank-of-america-wonders-about-the-matrix-2016-9

ανάρτησή μου με παράθεση στοιχείων που ισχυροποιούν τη θεωρία της εικονικής πραγματικότητας, εδώ]

Αν το σενάριο της εικονικής πραγματικότητας ισχύει – που βάσει της ανθρώπινης νόησης και επιστήμης είναι στην παρούσα ιστορική συγκυρία είναι το  επικρατέστερο-, τότε αυτό που ψάχνουμε είναι η «Ρωγμή»! Την έννοια της «Ρωγμής» ορίζει το BBC στο εκπληκτικό άρθρο που παραθέτω στο τέλος της ανάρτησης, ως εξής: «Θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιο  αποδεικτικό στοιχείο ότι ζούμε σε προσομοίωση; Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι εξαρτάται από το πόσο καλή είναι η προσομοίωση. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να ψάξουμε για λάθη στο πρόγραμμα, όπως ακριβώς και οι δυσλειτουργίες που προδίδουν την τεχνητή φύση του «συνηθισμένου κόσμου» στο The Matrix …», παραθέτοντας στη συνέχεια απόψεις ερευνητών που υποστηρίζουν ενδείξεις ύπαρξης λάθους στο σύστημα, γεγονός που κατά το δημοσίευμα ισχυροποιεί τη θεωρία της προσομοίωσης της ύπαρξής μας. Ο εντοπισμός της «ρωγμής του BBC»  θα ήταν η απόδειξη που το είδος μας ψάχνει ώστε να επιβεβαιώσει τη θεωρία της εικονικής πραγματικότητας, της εικονικής δλδ προσομοίωσης της ύπαρξής  μας. 

Αν η θεωρία της εικονικής πραγματικότητας έχει βάση, όπως η Bank of America υποθέτει σε ποσοστό έως 50%, τότε τη «Ρωγμή» δείχνουν οι ναοί των Απόλλων και Άρτεμις. Οι πιθανότητες η προηγούμενη πρόταση να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι έως 50% .

[το εκπληκτικό άρθρο του BBC, εδώ]

Advertisements