Οι δίδυμοι θεοί δεν παίζουν ζάρια. Γαλλικό, Γερμανικό, Αμερικανικό και Αυστριακό Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Αθήνα

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται δεκαεπτά (17) ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα. Το παλαιότερο από αυτά, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, ιδρύθηκε το 1846, και το νεότερο, το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών, ιδρύθηκε το 1997 ( το οποίο δεν έχει ακόμα ανασκαφική δράση). Όλα έχουν να επιδείξουν πλούσια ανασκαφική δράση σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και πολυδιάστατη επιστημονική δραστηριότητα ( διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, πλούσιο εκδοτικό έργο, ίδρυση μουσείων κ.α.), γεγονός που καθιστά τα αρχαιολογικά αυτά ιδρύματα αξιόπιστους φορείς έρευνας και αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής αρχαιολογικής πραγματικότητας. Οι  σημαντικότερες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα με αξιόλογο ερευνητικό και ανασκαφικό  έργο  είναι Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, η  Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

– Η Γαλλική Σχολή Αθηνών [Γαλλικά: École Française d’Athènes (EfA)] ιδρύθηκε το 1846. Δεν είναι μόνο το παλαιότερο ξένο ινστιτούτο που ιδρύθηκε στην Αθήνα, μα επίσης το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας. Η ίδρυσή του συνδέεται με το γαλλικό φιλελληνισμό, αλλά και με την πολιτική της Γαλλίας στην ανατολική μεσόγειο, την εποχή εκείνη. Διευθύνει προγράμματα έρευνας σε όλους τους τομείς των Ελληνικών Σπουδών, αλλά κυρίως στην αρχαιολογία, στη μελέτη των επιγραφών και στις Κλασσικές Σπουδές. Το EfA έχει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει 80.000 βιβλία, 550.000 φωτογραφίες, και 35.000 χάρτες. Αντίθετα από τα περισσότερα ξένα ινστιτούτα, το ΕfA μοιάζει περισσότερο με σχολή μεταπτυχιακών σπουδών παρά με ένα απλά ινστιτούτο ερευνών. Μερικές από τις υποτροφίες που προσφέρει μπορούν να ανανεωθούν έως και τέσσερα χρόνια, προσφέροντας έτσι στους σπουδαστές που το επιθυμούν να διεξάγουν μέρος ή και ολόκληρη τη διδακτορική τους διατριβή στην Αθήνα. Στα 160 χρόνια από την ίδρυσή της η γαλλική σχολή έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές, όπως στους Φιλίππους, στους Δελφούς, στη Θάσο ,στο Άργος, στη Δήλο, στα Μάλια και στον Ιτάνο (Κρήτη), αλλά και στην Αμαθούντα της Κύπρου. Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας στεγάζεται στο κτίριο που  βρίσκεται στην οδό Διδότου στον αριθμό 6. Εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων υπάρχει ένας υπέροχος κήπος  όπου το αστικό τοπίο εξαφανίζεται και ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο, γεμάτο δέντρα, λουλούδια. Ο κήπος περιβάλλεται από το  υπέροχο κτήριο της Σχολής ηλικίας άνω του ενός αιώνα και διασκορπισμένα έργα τέχνης στον καταπράσινο κήπο του.

– Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (γερμανικά: Deutsches Archäologisches Institut (DAI), Abteilung Athen) βρίσκονται στην Αθήνα, στην οδό Φειδίου 1, στη γωνία με την Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα στο Μέγαρο Πρόκες – Όστεν. Χτίστηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ μεταξύ του 1887 και του 1897. Ιδρύθηκε το 1874, και ήταν το δεύτερο ξένο αρχαιολογικό ινστιτούτο της Αθήνας. Σήμερα είναι ένα από τα διάφορα εξειδικευμένα τμήματα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Με το πρόγραμμα ερευνών του, την πλούσια βιβλιοθήκη του με τους 75.000 τόμους, και το μεγάλο φωτογραφικό του αρχείο, το γερμανικό ινστιτούτο της Αθήνας είναι ένας σημαντικός συντελεστής για τη μελέτη της ελληνικής αρχαιολογίας. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει αναλάβει ανασκαφές στην Ολυμπία από τη δεκαετία του 1937. Συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές όπως αυτές στη Λευκάδα, στην Ιθάκη, στον Ορχομενό στην ανασκαφή του Ιερού  Μεσοπολίτιδος  Αρτέμιδος, στη Θήβα, στο Μενίδι, στην Ελευσίνα και στις Αμύκλες Λακωνίας στην ανασκαφή του Ναού του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Οι τρέχουσες δράσεις του ινστιτούτου περιλαμβάνουν ανασκαφές στο Καλαπόδι, Τίρυνθα, στον Κεραμεικό, στην Αρχαία Ολυμπία, και στο Ηραίον της Σάμου. 

– H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (The American School of Classical Studies at Athens), αφοσιωμένη στη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1881 και έκτοτε προσφέρει μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής. Το Γραφείο Δημοσιεύσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών αναλαμβάνει τη δημοσίευση επιστημονικών μονογραφιών και μελετών, καθώς και έργων για το ευρύ κοινό που συνάδουν με την αποστολή της. Από το 1896 η Σχολή άρχισε να ασχολείται με ανασκαφές στην αρχαία Κόρινθο, οπότε μεγάλωσε και η μορφή της άλλαξε. Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Σχολής είναι η δημοσίευση των τελικών πορισμάτων των ανασκαφών στον Ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο  και την Αρχαία Αγορά. Το 1922 ο Ιωάννης Γεννάδιος δώρισε τη συλλογή του 25.000 σπάνιων βιβλίων που έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελλάδας μετά την κλασική περίοδο και το 1931 άρχισαν οι ανασκαφές στην αρχαία Αγορά στο Θησείο. Αυτοί οι τρεις σταθμοί είναι πολύ σημαντικοί για το πώς μετεξελίχθηκε η Σχολή. Η στοά του Αττάλου χτίστηκε με πρωτοβουλία της Σχολής με χορηγία του ιδρύματος Rockefeller τη δεκαετία του 1950, ενώ το 2012 με ευρωπαϊκούς πόρους ανακατασκευάστηκε ο δεύτερος όροφος του μουσείου, όπου πριν, υπήρχαν τα γραφεία των ανασκαφών της Σχολής στην Αρχαία Αγορά. H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στεγάζεται στο  κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό  54 της οδού Σουηδίας στην Αθήνα απέναντι από τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη. Ο Γεννάδιος όταν έκανε τη δωρεά των βιβλίων είχε βάλει ως όρο να φτιάξει η Αμερικανική Σχολή ένα κτίριο αυτόνομο και ανεξάρτητο. Η Σχολή πήρε έτσι χορηγία από το Ίδρυμα Carnegie και οι αρχιτέκτονες ήταν δύο Νεοϋρκέζοι, οι Jan Pelt και William Thompson. ‘Hθελαν να χτίσουν ένα κτίριο που θα έμοιαζε με το Ερεχθείο, γεγονός που συνδέεται με τις ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα της εποχής. Οι γρύπες, τα μυθικά αυτά θηρία ήταν φύλακες από την αρχαία εποχή, οπότε έτσι θα χρησιμοποιήθηκαν και πάνω στη βιβλιοθήκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα ιδρυτικά στελέχη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών πίστευαν ότι η έκταση που δόθηκε για τη δημιουργία της από την ελληνική κυβέρνηση και τον Χαρίλαο Τρικούπη το 1884, ήταν ιδιαίτερα απομακρυσμένη από το κέντρο της Αθήνας. Συμφώνησαν, ωστόσο, ότι η θέα στην Ακρόπολη και τα γύρω μνημεία της Αθήνας ήταν μαγευτική.

– Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (γερμ.: Österreichisches Archäologisches Institut (ÖAI) Athen) ιδρύθηκε το 1898, και είναι έτσι το πέμπτο παλαιότερο του είδους του στην Ελλάδα. Σημαντικότερός του στόχος είναι η παροχή μίας βάσης στους αυστριακούς ερευνητές και υποτρόφους στην Ελλάδα, καθώς και η προώθηση των αυστριακών αρχαιολογικών ερευνητικών έργων στον ελληνικό χώρο. Το ινστιτούτο στεγάζεται σε κτίριο  ιδιοκτησίας της Αυστριακής Δημοκρατίας, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας στον αριθμό 26. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η Πρεσβεία και το Προξενείο της Αυστρίας. Το 1950  χαρακτηρίστηκε με νόμο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, γιατί αποτελεί αξιόλογο νεοκλασσικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, κτισμένου το 1906. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (OeAI) ιδρύθηκε το 1898. Η πρώτη έρευνα του Αυστριακού Ινστιτούτου στην Ελλάδα ήταν η ανασκαφή του  φημισμένου Ιερού  της Ημέρας  Αρτέμιδος στους αρχαίους  Λουσούς. Η ανασκαφή ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ίδρυση του Ινστιτούτου στην Αθήνα, το 1898.

-Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα). Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπος λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή. Η λατρεία της Άρτεμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Το 1945 ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή.

– Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος ήταν ναός ιωνικού ρυθμού, κτισμένος το 448 π.Χ., ίσως από τον Καλλικράτη. Ομοιάζει με τον Ναό της Απτέρου Νίκης. Τον αναφέρουν ο Πλάτων και ο Παυσανίας, ενώ κατά τον Πλούταρχο στην περιοχή αυτή τελούνταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Συνδέεται άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα. Εδώ τελούταν ετήσιες θυσίες και γιορτές προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας εκπληρώνοντας έτσι το τάμα των Αθηναίων για να την ευχαριστήσουν για τη νίκη τους στη Μάχη. Μετατράπηκε αργότερα σε χριστιανικό ναό με νεκροταφείο και διευρύνθηκε κατά τον 17ο αιώνα με τρούλο, ενώ ονομάστηκε «Παναγιά στην Πέτρα». Κατεδαφίστηκε το 1778 για να κτιστεί το τείχος γύρω από την Ακρόπολη. Η θέση του Ναού ήταν γνωστή ήδη από το  1751. Οι πρώτοι που αποτύπωσαν τον Ναό με λεπτομερή σχέδια σε όψεις και κατόψεις κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα το 1751-53 ήταν ο Doerpfeld, ο Dismoor και ο Kerenyi. Επίσης, οι αρχιτέκτονες-περιηγητές J.Stewart και N.Revett, όταν ο Ναός σωζόταν ακόμα σχεδόν ακέραιος ενσωματωμένος με την εκκλησία την «Παναγιά στην Πέτρα». Σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος ανάμεσα στις οικοδομές, στην συνοικία  Μετς  της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι και νοτιοανατολικά από το Ζάππειο. Ότι το Ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδας δεν θάφτηκε κάτω από τόνους τσιμέντου,  οφείλεται αποκλειστικά στο σθένος των κατοίκων του Μετς. Σε μια άνιση μάχη των κατοίκων με το ελληνικό κράτος για να αποτραπεί ο αποχαρακτηρισμός του αρχαιολογικού χώρου,  με σκοπό την οικοδομική εκμετάλλευση του οικοπέδου (!), η ομάδα  διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στην οδό Αρδηττού, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς, κατάφερε να αποτρέψει την οικοδομική εκμετάλλευση του Ιερού.

Άρτεμις και Χάος: Καθορισμός του ανθρώπινου ασυνείδητου

1. Η γραμμή που ενώνει τον Ναό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, διέρχεται ακριβώς από την Αμερικανική Σχολή Αθηνών. Η γραμμή  είναι 23.813,13 μ. [εικόνα 1]

image

2. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ναό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα και πλευρές έως, α) το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (23.826,29 μ.) και, β) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (23.826,24 μ). [εικόνα 2]

image

Από εδώ και πέρα δράση αναλαμβάνει ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς.

3. Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος, στις 23 μοίρες, 44 πρώτα και 6 δεύτερα. Η απόσταση μεταξύ τους σε ευθεία είναι 2.600,98 μ. [εικόνα 3].

image

4. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η  Γαλλική Σχολή Αθηνών βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό πλάτος, στις 37 μοίρες, 58 πρώτα και 56 δεύτερα. Η γραμμή είναι 488,41 μ. [ εικόνα 4].

image

Η γραμμή αυτή αποτελεί βάση των  παρακάτω δύο ισοσκελών τριγώνων:

5. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και πλευρές έως, α) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1.679,7 μ.) και, β) τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (1.679,16 μ.) [εικόνα 5]. Και ανάποδα:

image

6. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και πλευρές έως, α) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (971,57 μ.) και, β) τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (971,58 μ.). [εικόνα 6]

image

7. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και πλευρές έως, α) το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1.703,8 μ.) και, β) την Αμερικανική Σχολή Αθηνών (1.703,84 μ.). [εικόνα 7]

image

8. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή την Αμερικανική Σχολή Αθηνών και πλευρές έως, α) το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο  (1.734,4 μ.) και, β) το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς (1.734,49 μ.). [εικόνα 8]

image

9. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και πλευρές έως, α) τη Γαλλική Σχολή Αθηνών  (1.666,55 μ.) και, β) την Αμερικανική Σχολή Αθηνών (1.665,92 μ.). [εικόνα 9]

image

Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος είναι τώρα ασφαλής. Το ελληνικό κράτος δεν θα τον πειράξει.

– Είναι η παραπάνω μεγαλειώδης γεωδαιτική κατασκευή δημιούργημα του πολιτισμού μας? Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Απόδειξη:
Δεδομένου ότι οι θέσεις των Ναών της Αρτέμιδας σε Βραυρώνα και Μετς είναι γνωστές από την αρχαιότητα και από το 1751 αντίστοιχα, οι δε θέσεις που οικοδομήθηκαν τα τέσσερα  Αρχαιολογικά Ινστιτούτα επιλέχθηκαν μεταγενέστερα του εντοπισμού της θέσης των δύο Ναών της Αρτέμιδας, με τους γάλλους να επιλέγουν τη θέση της Γαλλικής Σχολής Αθηνών το 1846, τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ να επιλέγει τη θέση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1887, τον Χαρίλαο Τρικούπη να παραχωρεί την έκταση για τη δημιουργία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα το 1884 και τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ να επιλέγει τη θέση του Αυστριακού Αρχαιολογικού  Ινστιτούτου Αθηνών το 1906, τίθεται το ερώτημα αν η τέλεια γεωδαισία των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων με τους δύο Ναούς της Αρτέμιδας είναι έργο του πολιτισμού μας • αν  θα μπορούσε να είναι έργο ανθρώπινο συνειδητό. Αν δλδ στα τέλη του 19 αι., αμερικανοί, γερμανοί, γάλλοι και αυστριακοί διέθεταν τεχνολογίες γεωεντοπισμού και γεωδαισίας που τους επέτρεπαν, για τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα τους στην Αθήνα, να συμφωνήσουν την τήρηση ενός μυστικού γεωδαιτικού/αρχιτεκτονικού πρωτοκόλλου σύνδεσης των Ινστιτούτων τους με τους δύο Ναούς της Αρτέμιδας σε Βραυρώνα και Μετς, όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα στους χάρτες της Google  στις εικόνες 1 έως 9.

Την υποψία ότι το μεγαλείο αυτό θα μπορούσε να είναι έργο τού πολιτισμού μας διαλύει η κορωνίδα των ναών της ανθρωπότητας, ο Ναός τού οπλίτη Απόλλωνα στη λίμνη Πλαστήρα. Ο αρχαϊκός Ναός του οπλίτη Απόλλωνα βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοσχάτου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, 12 χιλ. δυτικά της Καρδίτσας. Με αφορμή την έντονη λαθρανασκαφική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1994 η ανασκαφή, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 1997, φέρνοντας ανέλπιστα στο φως έναν εκατόμπεδο περίπτερο δωρικό ναό με εσωτερική κιονοστοιχία που χρονολογείται λίγο πριν τα μέσα του 6ου αι π. Χ. (560-550 π.Χ.).

Ο Ναός του οπλίτη Απόλλωνα ισαπέχει τόσο από τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς όσο και από την Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα! Η απόσταση από τον Ναό του οπλίτη Απόλλωνα έως το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς είναι, σε ευθεία γραμμή, 225.500,72 μέτρα [εικόνα 10α].  Η απόσταση από τον Ναό του οπλίτη Απόλλωνα έως την Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα είναι, σε ευθεία γραμμή, 225.500,25 μέτρα [εικόνα 10β].

image

image

Πρόκειται δλδ για ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή τον Ναό του οπλίτη Απόλλωνα στη λίμνη Πλαστήρα • τα ίσα σκέλη του τριγώνου είναι οι  γραμμές που ξεκινούν από τον Ναό του οπλίτη Απόλλωνα και καταλήγουν στο Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς και στην Αμερικανική Σχολή  Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα [εικόνες 10α,10β].

Η μαθηματική απόδειξη ότι η τοποθέτηση της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα με την εκπληκτική αυτή ακρίβεια  ΔΕΝ είναι έργο του πολιτισμού μας, προκύπτει αβίαστα ως εξής: Το λογικό κενό εδώ είναι ότι η θέση που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Σχολή επελέγη το 1884, όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης παραχώρησε την έκταση για τη δημιουργία της  Σχολής στην Αθήνα. Ο ναός του οπλίτη Απόλλωνα  χρονολογείται λίγο πριν τα μέσα του 6ου αι π. Χ. (560-550 π.Χ.). Ήρθε στο φως με την ανασκαφή που ξεκίνησε το 1994, η οποία ολοκληρώθηκε το 1997. Συνάγεται από αυτά ότι, τη θέση που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα ο Τρικούπης επέλεξε 110 χρόνια ΠΡΊΝ την ανασκαφή του 1994, που έφερε στο φως το Ναό του οπλίτη Απόλλωνα. Κατά τον χρόνο δλδ που ο Τρικούπης δώρισε στους αμερικανούς την έκταση που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα, τόσο ο Τρικούπης όσο και οι αμερικανοί ΑΓΝΟΟΎΣΑΝ  τη γεωγραφική θέση στη λίμνη Πλαστήρα όπου τα λείψανα του Ναού του οπλίτη Απόλλωνα ήταν θαμμένα. Από την παραπάνω χρονική αλληλουχία των γεγονότων προκύπτει η αδιαμφισβήτητη απόδειξη, ότι η τοποθέτηση της Αμερικανικής  Σχολής στο χάρτη, με την εκπληκτική αυτή ακρίβεια, έτσι που να δημιουργείται το ισοσκελές τρίγωνο των εικόνων 10α και 10β  μεταξύ της Αμερικανικής Σχολής και των Ναών οπλίτη Απόλλωνα και Αγροτέρας Αρτέμιδος, ΔΕΝ είναι έργο ανθρώπινο• σε κάθε περίπτωση, όχι έργο ανθρώπινο συνειδητό.

Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση, όπως σωστά πιθανολόγησε ο Daniel Wegner, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard. Η ελεύθερη βούληση είναι μια αυταπάτη, μια ψευδαίσθηση του ανθρώπου. Οι θέσεις που επιλέχθηκαν για την δημιουργία του Γαλλικού, του Γερμανικού, του  Αμερικανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικών Ινστιτούτων στην Αθήνα ήταν προκαθορισμένες. Οι γάλλοι που το 1846 επέλεξαν τη θέση που δημιουργήθηκε η Γαλλική Σχολή Αθηνών, ο αρχιτέκτονας Ερνέστο Τσίλλερ που το 1887 και το 1906  επέλεξε τις θέσεις που δημιουργήθηκαν το Γερμανικό και το Αυστριακό Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Αθήνα, ο Χαρίλαος Τρικούπης που το 1884 παραχώρησε την έκταση για τη δημιουργία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δεν είχαν ελεύθερη βούληση να καθορίσουν τα πράγματα όπως αυτοί θα ήθελαν. Ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να δράσει με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που τελικά δρα. Το είδος μας είναι δέσμιο της βιωματικής ψευδαίσθησης του συνειδητού• μια μαριονέτα του ασυνείδητου. Το ασυνείδητο κινεί τα νήματα του πολιτισμού μας. Σημείο αναφοράς του ανθρώπινου ασυνείδητου, οι Ναοί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος.

Οι δίδυμοι θεοί δεν παίζουν ζάρια.

Advertisements