Απότιση τιμής των θεών Απόλλωνα και Άρτεμις στις θεές που έτρεξαν να βοηθήσουν τη μητέρα τους Λητώ για να γεννήσει

– Όταν η Λητώ ξάπλωσε στη ρίζα μιας φοινικιάς, του μοναδικού δέντρου που υπήρχε πάνω στη Δήλο, όπου βογκούσε από τους πόνους και εκλιπαρούσε την Ήρα να της επιτρέψει να γεννήσει τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη, ήταν η Αφροδίτη, η Αθηνά, η Δήμητρα, η Ίριδα και η Ειλείθυια που έτρεξαν να βοηθήσουν τη Λητώ.

Τον θυμό της Ήρας ανέλαβε να καταλαγιάσει  η πολύχρωμη Ίριδα, η αγγελιοφόρος των θεών.  Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν την Ίριδα ακριβώς όπως αγιογραφούνται σήμερα από τους χριστιανούς οι αρχάγγελοι: νέα με πλούσιο βραχύ χιτώνα, με μεγάλες πτέρυγες στους ώμους και χρυσά φτερωτά σανδάλια φέροντας στο χέρι το κηρύκειο. Η Ίριδα αποκαλείται «ἄγγελος ὠκύς» (Οδύσσεια, π 468 – μ 374). Η φτερωτή και ορμητική σαν θύελλα Ίριδα, ζήτησε από την Ήρα να επιτρέψει τον τοκετό, προσφέροντάς της ένα περιδέραιο εξαιρετικής ομορφιάς από μάλαμα και κεχριμπάρι, με εννιά χάντρες. Αυτό το δώρο καταλάγιασε το θυμό της Ήρας, που έστειλε την Ειλείθυια στη Δήλο. Έτσι η Υπερβόρεια Ειλείθυια, προστάτιδα του τοκετού, ταξίδεψε ως τη Δήλο για βοηθήσει την Λητώ για να γεννήσει. Είναι γνωστή και ως Άρτεμις Ειλείθυια. Η παράδοση διηγείται πως οι πόνοι του τοκετού διήρκεσαν εννιά μέρες και εννιά νύχτες. Η Ειλείθυια, η μαμή, που η Ήρα κρατούσε επίτηδες κοντά της, μπόρεσε με την βοήθεια της Ίριδας να διαφύγει ώστε να βοηθήσει την ετοιμόγεννη Λητώ. Πρώτη γεννήθηκε η Άρτεμις και ύστερα ο Απόλλωνας. 

– Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι η έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η περιφέρειά της καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας και των περιχώρων της πόλης. Ο Μητροπολιτικός ναός Αθηνών είναι  ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Αθήνας που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως επί της ομώνυμης οδού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Το κόστος κατασκευής υπερέβη τον προϋπολογισμό. Η διαφορά καλύφθηκε μερικώς από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές, κυρίως του βασιλιά Όθωνα και του ευεργέτη Σίνα που ζούσε στη Βιέννη.  Ο Μητροπολιτικός ναός Αθηνών είναι κτισμένος πάνω στα λείψανα του ο ναού της Υπερβόρειας Ειλείθυιας, προστάτιδας του τοκετού.

– Το Μετόχι του πανάγιου τάφου, είναι ο πρώτος ναός στον οποίο φτάνει το άγιο φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης. Ο ναός των Αγίων Αναργύρων ή Αγιοταφίτικο Μετόχι ή όπως είναι ευρύτερα αποκαλούμενο Μετόχι του παναγίου τάφου, βρίσκεται στα Αναφιώτικα στην Πλάκα και είναι ένας ναός του 17ου αιώνα. Λόγω της ιδιότητάς του, από τον 18ο αιώνα είναι Μετόχι του πανάγιου τάφου, συνδέεται με τις θρησκευτικές τελετές της Λαμπρής και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Κτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού αφιερωμένου στη Θεά Αφροδίτη.

– Καπνικαρέα ή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας ονομάζεται μικρή, βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το όνομα της εκκλησίας θεωρείται ότι προέρχεται από αυτόν που την έκτισε, ο οποίος εισέπραττε ένα φόρο οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου, τον καπνικό φόρο. Έχει χτιστεί με τη σειρά της (όπως συνηθιζόταν) πάνω στα θεμέλια αρχαίου ελληνικού ναού, αφιερωμένου σε γυναικεία θεότητα, πιθανότατα την Αθηνά ή την Δήμητρα. Στο ναό βρίσκονται ενσωματωμένα οικοδομικά στοιχεία όπως κίονες και κιονόκρανα και εντοιχισμένα γλυπτά και επιγραφές.

– Η Αγία Παρασκευή είναι η προστάτιδα της Χαλκίδας της οποίας κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου τιμάται πανηγυρικά η μνήμη της. Βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκίδας δίπλα στη Μητρόπολη και  είναι  μία από τις τρεις σωζόμενες παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην Ελλάδα. Χτίσθηκε την Ιουστινιάνεια περίοδο (5ος μ.Χ. αιώνας), πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένο στον Απόλλωνα και στην Άρτεμη. [Περισσότερα για τις εκπληκτικές συμμετρίες της παλαιοχριστιανικού  ναού, όπου κάποτε βρισκόταν ελληνικός Ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα και στην Άρτεμη στη Χαλκίδα, εδώ ]

– Στη θέση «ψηλή ράχη» ή «ψηλή κορφή» της Βέρβενας Αρκαδίας (σήμερα εκκλησία Αγ. Παντελεήμονας), σε μια έρημη πλαγιά και σε υψόμετρο 1100 μ. περίπου, βρίσκονται τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος. Απέχει περίπου 45′ με τα πόδια από το χωριό Βέρβαινα. Το 1907 καθηγητής αρχαιολογίας Κ. Α. Ρωμαίος έκανε ανασκαφές στη θέση αυτή με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Βρέθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά λείψανα από ένα μαρμάρινο ναό και δεκάδες μικροευρήματα, αφιερώματα των πιστών, θραύσματα από αγγεία, χάλκινες αιχμές βελών, πήλινα γυναικεία ειδώλια και άλλα ευρήματα που έδειχναν ότι στο μέρος εκείνο λατρευόταν η Άρτεμις, κατ’ εξοχήν Αρκαδική θεά, όπου βρίσκονταν το Ιερό Αρτέμιδος Κνακεάτιδος.

– Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας.

– Ως τόπος λατρείας της Ίριδας είναι γνωστός μόνο ένας στην αρχαιότητα, το νησί της Εκάτης, που βρισκόταν κοντά στη Δήλο. Την ακριβή γεωγραφική θέση της αρχαίας νήσου  Εκάτης δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσω.

– Ο ναός του Απόλλωνος Πατρώου στην Αρχαία Αγορά στο Θησείο και ο ναός της Υπερβόρειας Ειλείθυιας (σήμερα Μητροπολιτικός ναός Αθηνών) βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό πλάτος, στις 37 μοίρες, 58 πρώτα και 31 δεύτερα. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 680,55 μέτρα (εικόνα 1). Το μέσο της παραπάνω γραμμής βρίσκεται στο σημείο με γεωγραφικό ύψος 23 μοίρες, 43 πρώτα και 34 δεύτερα. Στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος (23° 43′ 34 ») βρίσκεται και ο Παρθενώνας (ναός Αθηνάς) (εικόνα 1.α).

image

image

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το ναό Αρτέμιδος Κνακεάτιδος στη Βέρβενα Αρκαδίας (σήμερα εκκλησία Αγ. Παντελεήμονας), και πλευρές έως, α) το Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς (126.197,24 μέτρα) και, β) το ναό της Υπερβόρειας Ειλείθυιας (σήμερα Μητροπολιτικός ναός Αθηνών) (126.183,19 μέτρα). (εικόνα 2)

image

– Η ευθεία που ενώνει το ναό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος στη Χαλκίδα (σήμερα εκκλησία Αγίας Παρασκευής) με το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, διέρχεται ακριβώς από το ναό της Αφροδίτης στην Πλάκα (σήμερα Μετόχι παναγίου τάφου). Δηλαδή, ο ναός του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος στη Χαλκίδα, ο ναός της Αφροδίτης στην Πλάκα και ο ναός Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία. Η ευθεία είναι 74,11 χιλιόμετρα.  (εικόνα 3)

image

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το ναό της Αφροδίτης στην Πλάκα (σήμερα Μετόχι παναγίου τάφου), και πλευρές έως, α) το ναό του Απόλλωνα Πατρώου στην Αρχαία Αγορά στο Θησείο (620,25 μέτρα) και, β) το Ναό του Δελφινίου Απόλλωνα στις στήλες του Ολυμπίου Διός (620,29 μέτρα). (εικόνα 4)

image

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το ναό του Απόλλωνα Πατρώου στην Αρχαία Αγορά στο Θησείο, και πλευρές έως, α) το ναό της Αθηνάς ή  Δήμητρας στην Ερμού (σήμερα  εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας) (583,58  μέτρα) και, β) το ναό της Αφροδίτης στην Πλάκα (σήμερα Μετόχι του πανάγιου τάφου) ( 591,14 μέτρα). (εικόνα 5)

image

Η επιλογή των θέσεων που κτίστηκαν οι παραπάνω ελληνικοί ναοί είναι, αναμφισβήτητα, πράξεις ασυνείδητες. Ωστόσο οι ασυνείδητες εν λόγω πράξεις μόνο τυχαίες δεν είναι. Μοιάζει σαν το ανθρώπινο ασυνείδητο να υπηρετεί ένα θεϊκό σκοπό των δίδυμων θεών Απόλλωνα και Άρτεμις • την απότιση τιμής στις θεές  Αφροδίτη Αθηνά  Δήμητρα  και Υπερβόρεια Ειλείθυια, που έτρεξαν να βοηθήσουν τη μητέρα τους Λητώ για να γεννήσει.

Ο γεωδαιτικός δεσμός μεταξύ των ναών, του Απόλλωνα Ζωστήρα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, του Απόλλωνος Πατρώου στην Αρχαία Αγορά στο Θησείο, του Δελφινίου Απόλλωνα στις στήλες του Ολυμπίου Διός, του Απόλλωνα και της Άρτεμις στη Χαλκίδα (σήμερα εκκλησία Αγίας Παρασκευής), της Αθηνάς στην Ακρόπολη της Αθήνας (Παρθενώνας), της Αφροδίτης στην Πλάκα (σήμερα Μετόχι του πανάγιου τάφου), της Αθηνάς ή  Δήμητρας στην οδό Ερμού (σήμερα  εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας), της Υπερβόρειας Ειλείθυιας στην οδό Μητροπόλεως (σήμερα  Μητροπολιτικός ναός Αθηνών) και της Αρτέμιδος Κνακεάτιδος στη Βέρβενα Αρκαδίας (σήμερα εκκλησία Αγ. Παντελεήμονας), δείχνουν – στα βάθη των αιώνων- τον άρρηκτο δεσμό που συνδέει τους Απόλλωνα και Άρτεμις με τις θεές που έτρεξαν να βοηθήσουν τη μητέρα τους Λητώ για να γεννήσει. Επίσης, επιβεβαιώνει την  ύπαρξη Μαθηματικού Κανόνα που καθορίζει τη λειτουργία του ανθρώπινου ασυνείδητου. Οι ιεροί για την ανθρωπότητα Ναοί του Απόλλωνα, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό (και) εδώ ρόλο, αποδεικνύουν ότι η ελεύθερη βούληση είναι μία αυταπάτη, μία ψευδαίσθηση του ανθρώπου.

Αποδεικνύεται ότι, ο μηχανισμός του ανθρώπινου ασυνείδητου που καθόρισε τις θέσεις των ναών του Απόλλωνα και της Άρτεμις καθώς και της Αφροδίτης, της Αθηνάς ή  Δήμητρας και της Υπερβόρειας Ειλείθυιας, είναι ακριβώς ο ίδιος με τον ασυνείδητο μηχανισμό βάσει του οποίου οι ναοί του Απόλλωνα και της Άρτεμις καθορίζουν τις επιλογές σύγχρονων ανθρώπων, όπως τούτο αποδείχθηκε με τις περιπτώσεις που παρέθεσα εδώ και εδώ, αλλά και με τις περιπτώσεις που θα δείξω σε επόμενα ποστ.

Αντί κατακλείδας

Στην Αθήνα και στην οδό Μητροπόλεως έξω από το παλιό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης.

Η ευθεία που ενώνει το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα (στις Αμύκλες Σπάρτης) με το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, διέρχεται ακριβώς από το ναό του Απόλλωνα στην Αίγινα. Δηλαδή, ο ναός του Αμυκλαίου Απόλλωνα, ο ναός του Απόλλωνα στην Αίγινα και το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία. Η ευθεία είναι  154.070,56 μέτρα. (εικόνα 6)

image

Η Αγία Δύναμη είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό των Ιλισιάδων Μουσών. Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι αρχαίες θεότητες. Ο Απόλλωνας ήταν ο ηγέτης τους (Απόλλων Μουσηγέτης). Όπως στον θεϊκό κόσμο ο Απόλλωνας κυριαρχεί στις Μούσες, έτσι και στον πραγματικό κυριαρχεί πάνω στο ιερό τους έξω από το παλιό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πάνω στα λείψανα του οποίου στέκει σήμερα το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης.

Advertisements