Γεωδαιτικός κανόνας λιμνών: Λίμνη Τριχωνίδα  – ναός Θερμίου Απόλλωνα

image

– Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58 m.

– Στην  ορεινή Τριχωνίδα βρίσκεται το Θέρμο που είναι χτισμένο Β/Α της λίμνης σε υψόμετρο 360 μέτρων. Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία). Μάρτυρας της ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο πλήθος από δημόσια κτίρια και ναούς. Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του «Θερμίου» Απόλλωνα. Ο ναός έχει διαστάσεις 12 μέτρα πλάτος επί 38 μέτρα μήκος.

Η έρευνα αυτή, πέρα από το γεγονός ότι την έφτασα ως εδώ, έχει για μένα και μια άλλη διάσταση: Τη σύμπτωση τα παιδικά και πρώιμα εφηβικά μου χρόνια να τα έχω ζήσει στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Τα πρώτα μου βήματα, οι κυριακάτικες παιδικές βόλτες, αργότερα το πέταγμα του χαρταετού, όλα είναι ταυτισμένα με το ναό του Θερμίου Απόλλωνα. Οι παιδικές μνήμες της ανεπανάληπτης αίσθησης να πίνω από τα παγωμένα νερά της αρχαίας πηγής, που ακόμα και τώρα αναβλύζουν δίπλα στο ναό, με ακολουθούν έως σήμερα. Το χαρτογραφικό περίγραμμα της λίμνης Τριχωνίδας, οι ακτές και τα μονοπάτια δίπλα της, τα γεωγραφικά άκρα της που νοερά με ταξιδεύει η Google, είναι για μένα γνώριμα. Τις ακτές της τις έχω περπατήσει. Τα μονοπάτια δίπλα της τα έχω ποδηλατήσει. Και τα νερά της, τα έχω κολυμπήσει. Η επιστροφή μου στο ιερό του Απόλλωνα των παιδικών μου χρόνων και τα ευρήματα της εκπληκτικής αυτής έρευνας, ολοκληρώνουν, για εμένα, έναν μεγάλο κύκλο.

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Βορειο άκρο της λίμνης Τριχωνίδας  http://goo.gl/maps/2caxw  και πλευρές έως, α) το ναό του Θερμίου Απόλλωνα  http://goo.gl/maps/v9zkm (13 χλμ) και β) το Νοτιο άκρο της λίμνης Τριχωνίδας  http://goo.gl/maps/z5IGj  (12,95 χλμ). Βίντεο https://vimeo.com/129324771

Το εκπληκτικο εδώ είναι ότι, Ισοσκελές είναι (και) το τρίγωνο με κορυφή το ναό του Θερμίου Απόλλωνα  http://goo.gl/maps/vF4iH και πλευρές έως, α) το Βορειο άκρο της λίμνης Βουλιαγμένης  http://goo.gl/maps/AJPxm (120,65 χλμ) και β) το Δυτικό άκρο της λίμνης Βουλιαγμένης http://goo.gl/maps/QzCpi (120,68 χλμ). Βίντεο https://vimeo.com/129325123

– Ο ναός του Θερμίου Απόλλωνα υμνεί τη ζωογόνο δύναμη του νερού της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας: της λίμνης Τριχωνίδας. Χτίστηκε δίπλα της, σε σημείο τέτοιο, έτσι που μεταξύ της λίμνης και του Ναού του Απόλλωνα να δημιουργείται τέλειο ισοσκελές γεωδαιτικό τρίγωνο, για να υποδείξει στον πολιτισμό μας τον γεωδαιτικό Κανόνα Αρμονίας μεταξύ των λιμνών της Γης.

Advertisements