Ο Βόρειος προσανατολισμός του Ναού του Επικούριου Απόλλωνος

image

image

Ο θεός του Ηλίου Απόλλωνας, ο Βόρειος προσανατολισμός του Ναού του Επικούριου Απόλλωνος, ο Ήλιος του Μεσονυχτίου στο Βόρειο Αρκτικό Κύκλο, οι «Υπερβόρειες χώρες» και το Βόρειο Ακρωτήριο Magerøya στη Νορβηγία.

– Στην αρχαία Ελλάδα ηλιακός θεός είναι ο Ήλιος, γιος των Τιτάνων Υπερίονα και Θείας και είναι προγενέστερος του Ολυμπιακού Δωδεκάθεου. Η νεότερη εκδοχή του είναι, όπως αναφέρεται από τον Ευριπίδη ο Απόλλων, που για αυτό ονομάζεται Φοίβος, ενώ η αδελφή του η Άρτεμις, είναι θεά της Σελήνης. Στην ελληνική μυθολογία, ο θεός Απόλλωνας, γιος του Δία, καβαλούσε το άρμα του και διέτρεχε κάθε μέρα τον ουρανό φέρνοντας το φως στην οικουμένη. Ο ακτινοβόλος Απόλλωνας δεν αντιπροσώπευε βέβαια μόνο τον ζωοδότη Ήλιο, αλλά έγινε προοδευτικά και θεός της μουσικής, της λογικής και του Λόγου εν γένει. Στη «Γέννηση της Τραγωδίας» μάλιστα ο γερμανός φιλόσοφος του 19ου αιώνα Φρίντριχ Νίτσε αναγνωρίζει στον ρόλο του Απόλλωνα την τάση να χαλιναγωγεί το παράλογο, φέρνοντας την πειθαρχία και την τάξη στην ανθρώπινη συλλογιστική.
– H μυθολογία συνέδεσε τη Δήλο http://goo.gl/maps/XzDC7 με τη γέννηση των θεού Απόλλωνα. Για το λόγο αυτό η Δήλος αποτελούσε ιερό τόπο κατά την αρχαιότητα. Όπως αναφέρει ο σχετικός μύθος, η Δήλος ήταν αρχικά ένα μικρό πλεούμενο νησί που έπλεε άσκοπα στο πέλαγος. Όταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνα Κόιου, έμεινε έγκυος από το Δία, προκάλεσε την οργή της Ήρας, η οποία την καταδίωκε και δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο πουθενά. Τότε ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να της προσφέρει καταφύγιο και ο Ποσειδώνας ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η Δήλος. Στη Δήλο βρήκε καταφύγιο η Λητώ και γέννησε τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη.

– Ο Θεός Απόλλων είχε ένα μεγαλειώδες και πανάρχαιο Ιερό και Μαντείο στα Δίδυμα, στις ακτές της Μικράς Ασίας, λίγα χιλιόμετρα νότια από την Ελληνική πόλη της Μιλήτου http://goo.gl/maps/UFhTf . Αρχικά το Ιερό δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μία Ιερά Πηγή, ένα άλσος με θαμνόδεντρα δάφνης, έναν απλό βωμό και έναν μικρό Ναό για την στέγαση των λατρευτικών σκευών, των αγαλμάτων και των αφιερωμάτων. Πολλές προσωπικότητες της αρχαιότητος τίμησαν το Ιερό των Διδύμων με γενναίες δωρεές, επιβεβαιώνοντας έτσι ιστορικά την μεγάλη του σπουδαιότητα για όλον τον τότε γνωστό Αρχαίο Κόσμο, μία σπουδαιότητα ισάξια κατά πολλούς σημερινούς συγγραφείς με εκείνη του ελλαδικού Μαντείου των Δελφών.

– Η Σαχάτ ιστορικά γνωστή ως Κυρήνη, είναι μια πόλη στα βόρεια της Λιβύης. Η πόλη δημιουργήθηκε το 631 π.Χ από Έλληνες.  Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα απομεινάρια της ελληνικής Ιστορίας σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, το Μαντείο των Δελφών εκπόνησε χρησμό, με τον οποίον ώθησε τους Έλληνες της Σαντορίνης να αναζητήσουν στην Βόρεια Αφρική νέο τόπο κατοικίας. Έτσι το 631 π.Χ. ίδρυσαν την Κυρήνη. Η Κυρήνη  πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα. Στην ιερή περιοχή της Κυρήνης  βρίσκεται το τέμενος του Απόλλωνα ένας ορθογώνιος χώρος 200×50 μέτρα που στο κέντρο του υπάρχει ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης , ο ναός του Απόλλωνα από το 620 πΧ. H Aπολλωνία , που δημιουργήθηκε τον 7 αιώνα π.Χ. από Έλληνες αποίκους της Λιβύης και ήταν το λιμάνι της Κυρήνης για περισσότερο από μια χιλιετία, ήταν η πατρίδα του Μαθηματικού και Αστρονόμου Ερατοσθένη, του σπουδαιότερου όλων των γεωγράφων,  αυτόν που πρώτος προσδιόρισε το ακριβές σχήμα της Γης και τις σωστές διαστάσεις της.

– Ο φημισμένος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα http://goo.gl/maps/oLgnZ , αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στη Φιγαλεία, σε υψόμετρο 1.130μ. πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί ποτέ, αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα και του ιερού της Δήμητρος στην Ελευσίνα, και συνδυάζει με ιδιοφυή τρόπο τα αρχαϊστικά στοιχεία που υπαγόρευε η τοπική θρησκευτική παράδοση με τις τολμηρές ανανεωτικές ιδέες του δημιουργού του. Σύμφωνα με τους μελετητές στο άδυτο θα υπήρχε απέναντι ακριβώς από τη θύρα το λατρευτικό άγαλμα του θεού με την πρόσοψη στραμμένη προς την Ανατολή ή κάποιος βωμός, που θα φωτιζόταν όταν ανέτειλε ο ήλιος. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. 
Οι αρχαίοι ναοί είχαν προσανατολισμό από Ανατολή προς Δύση και η κύρια είσοδος του ναού βρισκόταν στην ανατολική πλευρά. Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα , αντίθετα, έχει προσανατολισμό από Βορρά προς Νότο. Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ερμηνεύσουν τη διαφορετικότητα αυτή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη αρκετού χώρου ήταν αυτή που ανάγκασε τους κατασκευαστές να τοποθετήσουν διαφορετικά το ναό. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι ο συγκεκριμένος προσανατολισμός  υποδείκνυε γεωγραφική κατεύθυνση προς Βορά. Θα πρέπει να αναφερθεί η άποψη του Ν. Γιαλούρη, ο οποίος συνδυάζει τον ασυνήθιστο προσανατολισμό με τη σχέση του Απόλλωνα με τις «Υπερβόρειες χώρες».

– Η παράδοση διηγείται ότι αμέσως μετά τη γέννησή του θεού Απόλλωνα οι κύκνοι τον μετέφεραν στη χώρα τους που βρισκόταν στις όχθες του Ωκεανού, τους Υπερβόρειους· εκεί καθιέρωσαν τη λατρεία του θεού που τη γιόρταζαν αδιάκοπα. Ο Απόλλωνας έμεινε στη χώρα των Υπερβορείων ένα χρόνο και επέστρεψε στην Ελλάδα κατακαλόκαιρο. Η φύση ολόκληρη γιόρτασε με κάθε τρόπο την επιστροφή του μεγάλου θεού με γλέντια και τραγούδια· τα τζιτζίκια και τ’ αηδόνια τραγουδούσαν και τα νερά των πηγών ήταν πιο καθαρά. Οι Νύμφες και οι Νεράιδες των ποταμών και των λιμνών χόρευαν μερόνυχτα ολόκληρα στα βουνά και τα ξέφωτα. Κάθε χρόνο στους Δελφούς γιόρταζαν αυτή την επιστροφή του με εκατόμβες, δηλαδή ομαδικές θυσίες εκατό ζώων. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής  έχτισαν ένα μαντείο, το μαντείο των Δελφών, όπου εκεί η Πυθία καθισμένη πάνω στον ιερό τρίποδα, μασώντας φύλλα δάφνης σε κατάσταση ένθεης μανίας αποκάλυπτε τους διφορούμενους χρησμούς του θεού. Η παράδοση λέει ότι ο  τελευταίος χρησμός που δόθηκε από το Μαντείο των Δελφών, διά στόματος Πυθίας, μιλά για την επιστροφή του Απόλλωνα – αλληγορικά, την επάνοδο και την εξάπλωση του Ελληνικού Πνεύματος. «Έστ’ ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται». Δηλαδή: «Θα έρθει ημέρα που ο Φοίβος (Απόλλων) θα επιστρέψει και θα μείνει για πάντα»!

– Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου είναι φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ορατό στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο Βόρειο και στο Νότιο Αρκτικό Κύκλο. Οι «Λευκές Νύχτες» οφείλονται στο ίδιο φαινόμενο. Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν ακραίες καταστάσεις του φαινομένου του ημερονυκτίου και συγκαταλέγονται στα ουράνια φαινόμενα. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23°26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε. Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο βόρειο ή το νότιο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί.  Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου εμφανίζεται στα γεωγραφικά πλάτη εντός των δύο αρκτικών κύκλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε αυτά τα μέρη, ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες, τουλάχιστον μία ημέρα. Δεδομένου ότι στο Νότιο Αρκτικό Κύκλο (Ανταρκτική) δεν υπάρχουν μόνιμοι οικισμοί ή τουριστικά καταλύματα, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το φαινόμενο περιορίζονται στο βορρά — πιο συγκεκριμένα, στους κατοίκους της Αλάσκας, του Βορείου Καναδά, της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και των βορείων επαρχιών της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

– Το Βόρειο Ακρωτήριο στη Νορβηγία http://goo.gl/maps/89cee , που είναι το βορειότερο άκρο της Ευρώπης και που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου για να δουν τον Ήλιο του Μεσονυκτίου, είναι από μόνο του ένα εντυπωσιακό τοπίο τούνδρας στην άκρη της νήσου Mαγκερέϋ (Magerøya). Σε αυτή περνάς με μια σήραγγα 6870 μέτρων που φτάνει σε μερικά σημεία τα 212 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας και είναι από τα πιο επιμήκη και βαθιά υποθαλάσσια τούνελ.

Ακολουθώντας τα Ιερά του Απόλλωνα

–> Η ευθεία (μήκους 473,57 χιλιομέτρων) που ενώνει το Ναό του  Επικούριου Απόλλωνος  http://goo.gl/maps/oLgnZ με το Ναό Διδυμαίου Απόλλωνος στην κωμόπολη Δίδυμα της Τουρκίας http://goo.gl/maps/UFhTf  , διέρχεται ΑΚΡΙΒΏΣ από το Ιερό του Απόλλωνος στη γενέτειρα του θεού τη Δήλο  http://goo.gl/maps/DQ54l !! ! Στη συνέχεια προκύπτει το εξής αδιανόητο:

–> η παραπάνω ευθεία («Ναός του Επικούριου Απόλλωνος στη Φιγαλεία – Ναός του Απόλλωνα στη Δήλο – Ναός Διδυμαίου Απόλλωνος στην κωμόπολη Δίδυμα της Τουρκίας») αποτελεί βάση  ΙΣΟΣΚΕΛΟΎΣ ΤΡΙΓΏΝΟΥ, με κορυφή το βορειότερο άκρο της νήσου Mαγκερέϋ (Magerøya) της Νορβηγίας (!!!), δηλαδή του «Βορείου Ακρωτηρίου», σημείο όπου από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι λάτρευαν τον Ήλιο του Μεσονυκτίου! Η Νορβηγία, την οποία οι Αρχαίοι Έλληνες προσδιόριζαν  γεωγραφικά με τον ευρύτερο γεωγραφικό όρο «Υπερβόρειες χώρες», είναι ο τόπος όπου η παράδοση διηγείται ότι οι κύκνοι μετέφεραν το θεό Απόλλωνα αμέσως μετά τη γέννησή του («… οι κύκνοι τον μετέφεραν στη χώρα τους που βρισκόταν στις όχθες του Ωκεανού, τους Υπερβόρειους· εκεί όπου καθιέρωσαν τη λατρεία του θεού και τη γιόρταζαν αδιάκοπα»). Αυτός είναι και ο λόγος  που ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος έχει προσανατολισμό από Νότο προς Βορά, αντίθετα δηλαδή από τους άλλους αρχαίους ελληνικούς ναούς που έχουν προσανατολισμό από Ανατολή προς Δύση. Το τρίγωνο αυτό, που έχει την κορυφή του στο Βόρειο άκρο της νορβηγικής νήσου Magerøya και  βάση του είναι η  ευθεία που ενώνει τρείς ναούς του Απόλλωνα (Φιγαλεία, Δήλος, Δίδυμα), ζωντανεύει το μύθο του θεού για τη σχέση του  με τις «Υπερβόρειες χώρες», μέσω μιας αδιανόητης γαιωδαιτικής πραγματικότητας.  [ Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Βόρειο άκρο της νήσου Magerøya της Νορβηγίας http://goo.gl/maps/zWQru και πλευρές έως α) το Ναό του Επικούριου Απόλλωνος στη Φιγαλεία http://goo.gl/maps/oLgnZ  και β) το Ναό Διδυμαίου Απόλλωνος στην κωμόπολη Δίδυμα της Τουρκίας http://goo.gl/maps/UFhTf . Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 3.763,96 χιλιόμετρα (Βόρειο άκρο νήσου Magerøya – Ναός του Επικούριου Απόλλωνος) και 3.763,74  χιλιόμετρα (Βόρειο άκρο νήσου Magerøya – Ναός Διδυμαίου Απόλλωνος). Το  εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 916.385,41 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf)..!. Βίντεο https://vimeo.com/126179417 ]

Και επειδή οι Μεγάλοι Γεωμέτρες γνώριζαν ότι το τρίγωνο αυτό θα εκληφθεί από τον πολιτισμό μας ως τυχαίο (ακούγεται παράλογο ναοί του Απόλλωνα να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο με το βορειότερο ηπειρωτικό άκρο της Ευρώπης…), για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΥΧΑΙΑ, ΤΟ «ΔΈΝΟΥΝ»  ΜΕ ΈΝΑΝ ΑΚΌΜΑ ΝΑΌ ΤΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ, τον ναό του Απόλλωνα στην Κυρήνη της Λιβύης (σήμερα πόλη Σαχάτ στα βόρεια της Λιβύης), με τον εξής εκπληκτικό τρόπο: η ευθεία που ενώνει τον ναό του Απόλλωνα στην Κυρήνη με το Βόρειο άκρο της Magerøya της Νορβηγίας, τέμνει τη βάση του τριγώνου (δηλ την ευθεία «Ναός Επικούριου Απόλλωνα – ναός του Απόλλωνα στη Δήλο – ναός Διδυμαίου Απόλλωνα στα Δίδυμα της Τουρκίας») ελαφρώς ανατολικά της Μεγαλόπολης (έστω Μ το σημείο που τέμνονται οι δύο ευθείες). ΙΣΟΣΚΕΛΈΣ είναι το τρίγωνο με κορυφή το ναό του Απόλλωνα στην Κυρήνη και πλευρές έως α) το Ναό του Επικούριου Απόλλωνος (512,77 χιλιόμετρα) και β) το σημείο Μ (513,31 χιλιόμετρα) !!  Βίντεο https://vimeo.com/126180518

Προκύπτει, από τα παραπάνω, ότι τέσσερις ναοί του Απόλλωνα (Φιγαλεία, Δήλος, Δίδυμα, Κυρήνη) «δείχνουν» το Βορειότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, έτσι ώστε να μην καταλείπεται αμφιβολία για το ότι πρόκειται για εσκεμμένη πράξη. Γιατί, όμως, να σχεδιάσουν ένα τεράστιο ισοσκελές τρίγωνο κατά τρόπο που δείχνει ένα γεωγραφικό σημείο και εν προκειμένω το Βόρειο άκρο της νήσου Magerøya στη Νορβηγία ? Δεδομένου ότι έχουν χτίσει δεκάδες ναούς και μνημεία σε απόλυτη μεταξύ τους συμμετρία, γιατί να ταυτίσουν τέσσερις ναούς του Απόλλωνα με ένα ακρωτήρι? Σχεδίασαν το γιγάντιο αυτό τρίγωνο με πλευρές 3.763  χιλιόμετρα (!), μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού του πολιτισμού μας?

–> Το παράξενο, εδώ, είναι ότι το Βορειότερο αυτό άκρο της Ευρώπης,  δημιουργεί ΤΈΛΕΙΟ ΙΣΟΣΚΕΛΈΣ ΤΡΊΓΩΝΟ με το Βορειότερο άκρο της Γαύδου και το Νοτιότερο άκρο της Χρυσής (Γαιδουρονήσι), τα δύο μικρά νησιά Νοτίως της Κρήτης ! ! !  Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Βορειότερο άκρο της νήσου Magerøya της Νορβηγίας http://goo.gl/maps/sJ6xB και πλευρές έως α) το Βορειότερο άκρο της Γαύδου http://goo.gl/maps/BawjQ και β) το Νοτιότερο άκρο της Χρυσής http://goo.gl/maps/K1QKe . Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 4.043,48 χιλιόμετρα (Βόρειο άκρο Magerøya – Βόρειο άκρο Γαύδου) και 4.043,17 χιλιόμετρα (Βόρειο άκρο Magerøya – Νότιο άκρο Χρυσής). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 312.921,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βίντεο https://vimeo.com/126185172
Ανοίγει έτσι ένα νέο Κεφάλαιο στη θεωρία του Κανόνα Αρμονίας  του γήινου ανάγλυφου. 

* Το σύνολο των χαρτών και των εφαρμογών γεωεντοπισμού που χρησιμοποιούνται, βασίζεται στο  γεωδαιτικό πρότυπο WGS-84 (World Geodetic System) με το οποίο ο  πολιτισμός μας καθόρισε  το τελικό γεωδαιτικό ελλειψοειδές αναφοράς το 1980  (αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 2004). Συγκεκριμένα , με  την XVII Γενική Συνέλευση της IUGG στην Καμπέρα υιοθέτησε το  γεωδαιτικό ελλειψοειδές αναφοράς διαστάσεων a = 6378137 και F = 1/ 298,25722, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα στο ΕΓΣΑ 87 και στο HEPOS. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο σύστημα γεωδαιτικών ήταν γενικά αναγνωρισμένη, τόσο από τη γεωδαιτική κοινότητα, όσο και από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Το νέο Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα  WGS 84 που αποτελεί το σύστημα αναφοράς και πλέον χρησιμοποιείται από το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, είναι γεωκεντρικό και σε παγκόσμιο επίπεδο η απόκλισή του υπολογίζεται εντός του εύρους του  ± 1 m.

Advertisements