Το τρίγωνο με κορυφή την Κόκκινη Πυραμίδα στη νεκρόπολη του Νταχσούρ της Αιγύπτου και πλευρές έως α) την Πυραμίδα του Ελληνικού και β) το αρχαίο Αθηναϊκό οχυρό Πάνακτο

image

– Η Κόκκινη Πυραμίδα, επίσης γνωστή και ως Βόρεια Πυραμίδα, είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κύριες πυραμίδες στη νεκρόπολη του Νταχσούρ της Αιγύπτου. Έχοντας πάρει το όνομά της από την κόκκινη απόχρωση που έχουν οι πέτρες τις, η πυραμίδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Αίγυπτο μετά την Πυραμίδα του Χέοπα και την Πυραμίδα του Χεφρήνου στην Γκίζα. Όταν κατασκευάστηκε, ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου. Επίσης, θεωρείται ότι είναι η πρώτη πετυχημένη προσπάθεια στον κόσμο κατασκευής «πραγματικής» πυραμίδας, δηλαδή μίας που με ίσιες πλευρές (και όχι βαθμιδωτή ή ρομβοειδής). Οι ντόπιοι αποκαλούν την πυραμίδα el-haram el-watwat, που σημαίνει Πυραμίδα Νυχτερίδα.
Η Κόκκινη Πυραμίδα δεν είχε πάντα αυτό το χρώμα. Ήταν καλυμμένη με άσπρο ασβεστόλιθο της Τούρα, από την οποία επικάλυψη σήμερα υπάρχει μόνο ένα μέρος της στη γωνία της πυραμίδας. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ο άσπρος ασβεστόλιθος αφαιρέθηκε για να χρησιμοποιηθεί σε κτήρια στο Κάιρο, αποκαλύπτοντας από κάτω τον κοκκινωπό ψαμμόλιθο.
Η Κόκκινη πυραμίδα έχει ύψος 104 μέτρα και πλάτος πλευράς 220 μέτρα.  Μια ξύλινη σκάλα  οδηγεί σε ψηλότερο από τους τρείς θαλάμους της πυραμίδας, με με ύψος 15 μέτρα. Αντίθετα με τους δύο πρώτους θαλάμους, οι οποίοι έχουν ισιωμένο πάτωμα στο επίπεδο των περασμάτων, το πάτωμα του τρίτου θαλάμου είναι τραχύ και κάτω από το επίπεδο του περάσματος. Πιστεύεται ότι αυτό ήταν έργο των τυμβωρύχων, οι οποίοι έσκαψαν το πάτωμα στην αναζήτηση θησαυρού, σ’ αυτό που εικάζεται ότι ήταν ο ταφικός θάλαμος. (πηγή)

– Με τον όρο Πυραμίδα του Ελληνικού αποκαλείται μνημείο στην περιοχή του Άργους, κτισμένο πάνω στην οδική αρτηρία που ένωνε το Άργος με την Τεγέα. Η ονομασία του προέρχεται από τη χαρακτηριστική πυραμιδοειδή μορφή του. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι ανάγεται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ διατυπώθηκαν διάφορες θεωρίες για την πιθανή χρήση του π.χ. ως τύμβος, ή οχυρό, ή φρυκτωρία.
Ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) στο έργο του «λλάδος περιήγησις» στο δεύτερο βιβλίο, Κορινθιακά (XXV, 7), αναφέρεται σε πυραμιδοειδές οικοδόμημα. Όπως φαίνεται από το κείμενο του Παυσανία, κατά την εποχή του το αναφερθέν οικοδόμημα ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες και θεωρείτο κατά τον ίδιο τάφος (τύμβος) των πολιτών και συγγενών που έπεσαν σε μάχη πολεμώντας για την εξουσία. Χαρακτηριστικό της παλαιότητας της κατασκευής, σύμφωνα με τον Παυσανία, είναι ότι πρώτη φορά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί ασπίδες σε μάχη.
Το 1991 η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ι. Λυριτζή, διεξήγαγε έρευνα εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο χρονολόγησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με προηγούμενα πορίσματα  αρχαιολόγου αμερικανικής αποστολής του 1938, αφού η νέα ηλικία των κτισμάτων τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας προ Χριστού αντί του μόλις 3ου-4ου αιώνα προ Χριστού. (πηγή)

– Το Πάνακτο ήταν σημαντικό αρχαίο Αθηναϊκό οχυρό στην περιοχή της δυτικής Πάρνηθας. Έλεγχε μία από τις κύριες ορεινές διαβάσεις από την Αττική προς τη Βοιωτία. Την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, στη φάση του Αρχιδάμειου πολέμου, καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες και τους Βοιωτούς, αλλά επιστράφηκε στους Αθηναίους το 421 π.Χ. καθώς ήταν ένας από τους βασικούς όρους της ειρήνης του Νικία.
Για τη θέση του υπήρξε διαμάχη μεταξύ των ιστορικών. Μία άποψη το συνδέει με το Γυφτόκαστρο που διασώζεται σε καλή κατάσταση στην περιοχή των Ελευθερών, αλλά η επικρατέστερη άποψη το τοποθετεί στην περιοχή του οροπεδίου των Δερβενοχωρίων ανάμεσα στα χωριά Πάνακτο και Πράσινο. Σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, κοντά στο χωριό Πράσινο, τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε επιγραφή που ταυτίζει το αρχαίο φρούριο με τη θέση αυτή, δίνοντας λύση στη διαμάχη.  (πηγή). Λύση στη διαμάχη δίνει και η επιστήμη της αρχαιολογικής γαιωδαισίας, που ταυτίζει το αρχαίο φρούριο με τη θέση αυτή, αφού η θέση αυτή αποτελεί γαιωδαιτικό σημείο αναφοράς με δύο ήδη γνωστά αρχαιολογικά μνημεία: την πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος και την Κόκκινη Πυραμίδα στη νεκρόπολη του Νταχσούρ της Αιγύπτου.

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή την Κόκκινη Πυραμίδα στη νεκρόπολη του Νταχσούρ της Αιγύπτου και πλευρές έως α) την Πυραμίδα του Ελληνικού και β) το αρχαίο Αθηναϊκό οχυρό Πάνακτο. Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους  1171,29  χιλιόμετρα (Κόκκινη Πυραμίδα – Πυραμίδα του Ελληνικού) και 1171,29 χιλιόμετρα (Κόκκινη Πυραμίδα – οχυρό Πάνακτο). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 58.031,17 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Βίντεο με την πλήρη ανάπτυξη του τριγώνου  στους χάρτες της Google, εδώ

Ανάλυση

image

image

image

image

Advertisements