Διαδοχικός Τριγωνισμός

image

image

Ο Φειδίας (περ. 490 π.Χ. – 430 π.Χ.) ήταν Έλληνας γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, ο οποίος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της Κλασικής εποχής. Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, το οποίο φιλοτέχνησε ο Φειδίας, ήταν ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Ο Φειδίας σχεδίασε επίσης τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς που βρίσκονταν στην Ακρόπολη των Αθηνών, δηλαδή την Αθηνά Παρθένο, που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, και την Αθηνά Προμάχο, ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα που βρισκόταν ανάμεσα στο Ερεχθείο και τα Προπύλαια.
Στους Δελφούς ο Φειδίας ανήγειρε ένα γλυπτικό σύμπλεγμα από ορείχαλκο, που περιελάμβανε τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, μερικών άλλων ηρώων μαχητών και του στρατηγού Μιλτιάδη. (πηγή)

Το Άργος μνημονεύεται πολύ συχνά από τον Όμηρο και τους τρεις μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. Κατά τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. στο Άργος έζησαν δύο από τους μεγαλύτερους αγαλματοποιούς και χαλκοπλάστες της αρχαιότητος, οι οποίοι έφεραν το όνομα Αγελάδας (στο Άργος αναπτύχθηκε η χαλκοπλαστική και στην Αθήνα η αγαλματοποιία λόγω των μαρμάρων της Πεντέλης). Αυτοί ήσαν μεγάλης αξίας τεχνίτες και κατασκεύασαν περίφημα έργα από τα οποία όμως σώθησαν ελάχιστα. Ο νεότερος εκ των δύο είχε ιδρύσει σχολή την οποία φοίτησαν μεταξύ άλλων ο Φειδίας. (πηγή)

– Ευθεία «αρχαίο θέατρο Άργους – ιερό της Αθηνάς Προναίας (Θόλος) στους Δελφούς» (μήκος 96,27 χιλιόμετρα) = ευθεία «αρχαίο θέατρο Άργους – εργαστήριο του Φειδία στην αρχαία Ολυμπία» (μήκος 96,19 χιλιόμετρα) = ευθεία «αρχαίο θέατρο Άργους – Παρθενώνας» (μήκος 96,27 χιλιόμετρα).

image

Αυτό που εδώ συμβαίνει είναι ο σχηματισμός δύο διαδοχικών ισοσκελών τριγώνων που έχουν κοινή κορυφή το αρχαίο θέατρο του Άργους και κοινή πλευρά την ευθεία «αρχαίο θέατρο Άργους – Θόλος στους Δελφούς»! Το πρώτο ισοσκελές τρίγωνο έχει κορυφή το αρχαίο θέατρο του Άργους και πλευρές έως α) τη Θόλο στους Δελφούς και β) το εργαστήριο του Φειδία στην αρχαία Ολυμπία. Το δεύτερο ισοσκελές  τρίγωνο έχει κορυφή το αρχαίο θέατρο του Άργους και πλευρές έως α) τη Θόλο στους Δελφούς και β) τον Παρθενώνα.
Η θαυμαστή αυτή πρακτική, του διαδοχικού τριγωνισμού στον αρχαίο ελληνικό χώρο, δεν περιορίζεται στα προηγούμενα τρίγωνα.

Σημεία μετρήσεων

image

image

image

image

– Ευθεία «Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη – ναός Νεμείου Διός στην αρχαία Νεμέα» (μήκος 386,14 χιλιόμετρα) = ευθεία «Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη – μεγάλο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου » (μήκος 386,69 χιλιόμετρα) = ευθεία «Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη – ναός της Δήμητρος (εκκλησία Άγιος Ιωάννης Γυρούλας) στο Σαγκρί της Νάξου» (μήκος 386,59 χιλιόμετρα).

image

Αυτό που εδώ συμβαίνει είναι ο σχηματισμός δύο διαδοχικών ισοσκελών τριγώνων που έχουν κοινή κορυφή το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και κοινή πλευρά την ευθεία «Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη – μεγάλο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου»! Το πρώτο ισοσκελές τρίγωνο έχει κορυφή το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και πλευρές έως α) το μεγάλο  αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου  και β) το ναό του Νεμείου Διός στην αρχαία Νεμέα. Το δεύτερο ισοσκελές  τρίγωνο έχει κορυφή το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και πλευρές έως α) το μεγάλο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και β) το ναό της Δήμητρος στο Σαγκρί της Νάξου (εκκλησία Άγιος Ιωάννης Γυρούλας).

image

image

image

image

image

image

– Χαρακτηριστικός είναι και ο διαδοχικός τριγωνισμός με κορυφή το αρχαίο θέατρο του Άργους με τα εξής δύο τρίγωνα: «αρχαίο θέατρο Άργους – Ιερό των Μεγάλων Θεών – αρχαία Τροία» και «αρχαίο θέατρο Άργους – αρχαία Τροία- ναός του Απόλλωνα στα Δίδυμα»

image

Advertisements