Ο Ασκληπιός, τα Ασκληπιεία και οι ναοί Απόλλωνα και Αθηνάς

image

Ο Ασκληπιός δεν υπήρξε μονάχα γιατρός αλλά και χρησμωδός (κατείχε μαντικές ικανότητες)· ήταν ευεργετικός θεός, προστάτης και παντοδύναμος σωτήρας των ανθρώπων. Πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του σε κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη, δείχνοντας έμπρακτα αγάπη και συμπόνια. Με αυτό τον τρόπο μας διδάσκει ότι αληθινός γιατρός είναι εκείνος που, χωρίς ιδιοτελή κίνητρα, προσφέρει τον εαυτό του στη μείζονα μάχη για τη θεραπεία του κόσμου. Η αρχαία σοφία μιλάει για τον αληθινό γιατρό, που αντλεί θεραπευτική δύναμη και γνώση από τους πνευματικούς κόσμους, για να τα προσφέρει απλόχερα οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη.

Η γέννηση αυτού του μεγάλου ευεργέτη μάς παρουσιάζεται μέσα από έναν αρχαίο θεσσαλικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο μητέρα του ήταν μια θνητή, ευγενούς καταγωγής, η Κορωνίδα, και πατέρας του ο θεός Απόλλωνας. Ο μύθος λέει ότι ενώ κυοφορούσε τον Ασκληπιό, η Κορωνίδα ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ένα θνητό τον ΄Ισχυ, που θεωρήθηκε έτσι πατέρας του θεϊκού παιδιού της.
Όμως τα νέα έφτασαν γρήγορα στον Απόλλωνα με το μαντατοφόρο του πουλί, τον κόρακα, που έλεγαν πως είχε τότε χρώμα λευκό. Η είδηση ξεσήκωσε την οργή του θεού, που έπεσε βαριά επάνω στο πτηνό με τη μορφή κατάρας, κάνοντας το χρώμα του για πάντα μαύρο. Ευθύς ο θεός σκότωσε τον ΄Ισχυ και διέταξε τη δίδυμη αδελφή του, τη θεά Άρτεμη, να εξοντώσει με τα βέλη της την Κορωνίδα· μαζί με εκείνη σκότωσε και άλλες γυναίκες και τότε λέγεται πως συνέβη ένας καταστρεπτικός λοιμός.

Αργότερα, όταν το νεκρό σώμα της Κορωνίδας τέθηκε για καύση στην πυρά, εμφανίστηκε ο Απόλλωνας, ο αθάνατος πατέρας, που έσπευσε να βγάλει το γιο του Ασκληπιό, το θεϊκό σπόρο του, μέσα από τη διάπυρη μήτρα της ευγενούς γήινης μητέρας. Ήταν μια γέννηση γεμάτη πόνο, θυσία και θάνατο· προκάλεσε όμως μεγάλη χαρά στον κόσμο, γιατί ο Ασκληπιός ήταν ένας λυτρωτής που θα έφερνε θεραπεία και ανακούφιση στο ανθρώπινο γένος.

Ο μύθος λέει πως ο νεογέννητος Ασκληπιός οδηγήθηκε από τον Απόλλωνα στο όρος Πήλιο της Θεσσαλίας και παραδόθηκε στον ευσεβή και σοφό Κένταυρο Χείρωνα, για να τον μεγαλώσει και να τον εκπαιδεύσει. Στην εκπαίδευσή του συμμετείχε ένα ακόμα αρχέτυπο της σοφίας -ολύμπιο αυτή τη φορά- η θεά Αθηνά, που πρόσφερε στον Ασκληπιό το πολύτιμο αίμα της αποκεφαλισμένης Γοργόνας, που είχε διπλή δύναμη· μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για θεραπεία ανθρώπων και ανάσταση νεκρών, είτε για θάνατο και καταστροφή. Σύμφωνα με μια άλλη άποψη έλαβε μόνο το αίμα της δεξιάς φλέβας, που ήταν θεραπευτικό, ενώ της αριστερής το κράτησε η Αθηνά.

Σύζυγός του ήταν η Ηπιόνη, που λατρευόταν στην Κω και την Επίδαυρο· είχε θεραπευτικές – νοσηλευτικές γνώσεις και ήξερε να απαλύνει τους πόνους. Οι κόρες του Υγεία, Ιασώ, Ακεσώ και Πανάκεια συμβόλιζαν την υγεία και τη γιατρειά.

Κατά το Στράβωνα περισσότερο φημισμένα Ασκληπιεία ήταν , μεταξύ άλλων, της  Επιδαύρου στην Πελοπόννησο και  της νήσου Κω.

Ανάμεσα στους μελετητές και εκφραστές της θεραπευτικής παράδοσης του Ασκληπιού ήταν και ο Ιπποκράτης, που εκπαιδεύτηκε στο ιερό της Κω, εξελίχθηκε σε μεγάλο Ασκληπιάδη και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ιδρυτής της ιατρικής. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι γιατροί όλου του κόσμου ξεκινούν τη θητεία τους με τον «όρκο του Ιπποκράτη», ορκιζόμενοι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενοι τη μαρτυρία όλων των θεών. (πηγή)

–  Ο ναός του θεού Απόλλωνα , πατέρα του Ασκληπιού,  στα Δίδυμα (στη μικρή τουρκική πόλη Didim), βρίσκεσαι στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος με το Ασκληπιείο της Κω! Αν και η  απόσταση της ευθείας «ναός του Απόλλωνα στα Δίδυμα – Ασκληπιείο Κω» είναι 56,76 χιλιόμετρα, το Ασκληπιείο της Κω και ο ναός του Aπόλλωνα στα Δίδυμα βρίσκονται ακριβώς στις 27,2564 μοίρες γεωγραφικού ύψους!

image

image

image

–  Ο ναός στην αρχαία Σικιλλούς της θεάς Αθηνάς, που πρόσφερε στον Ασκληπιό το πολύτιμο αίμα της Γοργόνας που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ανθρώπων και την ανάσταση των νεκρών, βρίσκεσαι στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό πλάτος με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, όπου βρίσκεται και ο ναός του Aπόλλωνα , πατέρα του Ασκληπιού ! Αν και η  απόσταση της ευθείας «ναός της  Αθηνάς στην αρχαία Σικιλλούς – Ασκληπιείο της Επιδαύρου» είναι 123,18 χιλιόμετρα, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου και ο ναός της Αθηνάς στην αρχαία Σικιλλούς βρίσκονται στις 37,60 μοίρες γεωγραφικού πλάτους!

image

image

image

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το Ασκληπιείο της Κω και πλευρές έως α) το Ασκληπιείο της Επιδαύρου  και β) το Μινωικό Ιερό Κορυφής των Κυθήρων. Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 379,4  χιλιόμετρα (Ασκληπιείο Κω – Ασκληπιείο Επιδαύρου) και 379,53 χιλιόμετρα (ασκλ Ασκληπιείο Κω – Μινωικό Ιερό Κορυφής των Κυθήρων). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 28.108,76 τετραγωνικά χιλιόμετρα .

image

image

image

image

[Τα Δίδυμα ήταν σημαντικό αρχαίο ιερό και μαντείο αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Το ιερό βρισκόταν λίγο νοτιότερα της Μιλήτου και σήμερα κοντά του βρίσκονται το τουρκικό χωριό Yenihisar και η μικρή τουρκική πόλη Didim. Τα Δίδυμα ήταν το σημαντικότερο αρχαίο μαντείο στον χώρο της Ιωνίας μαζί με το ιερό του Απόλλωνα στην Κλάρο και ένα από τα σημαντικότερα στον αρχαίο κόσμο. Αναφέρεται πρώτη φορά στον Ομηρικό ύμνο του Απόλλωνα, γεγονός που αποδεικνύει πως το μαντείο υπήρχε πριν τον 7ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαίοι συγγραφείς απέδιδαν την ονομασία Δίδυμα στην ύπαρξη ναών αφιερωμένων στα δίδυμα αδέρφια Απόλλων και Άρτεμη].

Advertisements