Το «βέλος του Ποσειδώνα»

image

Το “βέλος” σχηματίζεται από ένα ισοσκελές τρίγωνο και μια ευθεία. Από το ισοσκελές τρίγωνο “ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο – ναός του Πυθίου Απόλλωνα στη Σίκινο – κούρος του Απόλλωνα στη Νάξο” και την ευθεία “ιερό του Ποσειδώνος Πορθμίου στο νησάκι Σαρία της Καρπάθου – ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο”. Έχει κατεύθυνση από το νότο προς βορά ενώνοντας δυο ναούς του Ποσειδώνα, ενώ τα άκρα του σε ανατολή και δύση ακουμπούν σε έναν ναό και έναν κούρο του Απόλλωνα. Ενώνει δηλαδή σταυρωτά τον Ποσειδώνα και τον Απόλλωνα. 

image

image

– Το ισοσκελές τρίγωνο «ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο – ναός του Πυθίου Απόλλωνα στη Σίκινο – κούρος του Απόλλωνα στη Νάξο»

[Ναός του Πυθίου Απόλλωνα στη Σίκινο: Η Επισκοπή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, απέχει από τη Χώρα 4 χλμ. και αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα αρχαίας κατοίκησης στη Σίκινο. Στην τοποθεσία αυτή είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι κάτοικοι, οι Ίωνες. Η Επισκοπή, είναι ο χώρος όπου σώζονται τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα με σημαντικότερα τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα. Τον 5ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν υλικά από το αρχαίο αυτό κτίσμα για να χτιστεί ο χριστιανικός ναός που αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μάλιστα για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού, μια πρακτική διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Ο ναός έχει στην πρόσοψή του δύο μαρμάρινες κολώνες δωρικού ρυθμού. Στη στέγη του σώζεται ακόμα και σήμερα το καμπαναριό του].

[Ο κούρος του Απόλλωνα στη Νάξο: Δυτικά και πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Απόλλωνα της Νάξου βρίσκεται ένα από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Οι «κούροι» της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο και από το αρχαίο αυτό λατομείο του Απόλλωνα μεταφέρθηκαν στη Δήλο, αλλά και σε άλλα μέρη εκατοντάδες ημίεργα αγάλματα και μαρμάρινοι όγκοι, με γνωστότερα αυτά στις Μέλανες Νάξου. Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα), δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους (πηγή). Ο εντυπωσιακός τεράστιος κούρος είναι γνωστός ως κούρος του Απόλλωνα. Οι ειδικοί διαφωνούν για το ποιόν παριστάνει, άλλοι υποστηρίζοντας ότι παριστάνει τον θεό Απόλλωνα και άλλοι τον θεό Διόνυσο που και οι δύο λατρεύτηκαν στην Νάξο. Το άγαλμα μπορεί να μη το ολοκλήρωσαν είτε γιατί ράγισε και δεν γινόταν περαιτέρω επεξεργασία του, είτε για κάποιους λόγους ακυρώθηκε ή δεν πληρώθηκε η παραγγελία του. Το εντυπωσιακό μέγεθος του Κούρου του Απόλλωνα βάζει μεγάλα και ενδιαφέροντα ερωτήματα στους αρχαιολόγους. Για πού προορίζονταν το τεράστιο άγαλμα; Για κάποιο ναό βέβαια, αλλά στην Νάξο ή σε κάποια άλλη περιοχή; (πηγή) ]

Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και πλευρές έως α) ναό του Πυθίου Απόλλωνα στη Σίκινο και β) τον κούρο του Απόλλωνα στη Νάξο. Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 144,55 χιλιόμετρα (ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο  – κούρος του Απόλλωνα στη Νάξο) και 144,54  χιλιόμετρα (ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο  – ναός του Πυθίου Απόλλωνα στη Σίκινο). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 4.891,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η περίμετρος 289,09 χιλιόμετρα (pdf).

Το τρίγωνο και τα σημεία μετρήσεων

image

image

image

image

– Η ευθεία «ιερό του Ποσειδώνος Πορθμίου στο νησάκι Σαρία της Καρπάθου – ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο» (η προέκτασή της προς τα βορειοδυτικά φτάνει στο Θόλο των Δελφών)

image

image

Η Κάρπαθος είναι η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού και νήσος της γέννησης του Πρωτέα και ανατροφής της Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας. Η κατά τον Όμηρο «Κράπαθος» αρχικά αναφέρεται ότι βρισκόταν υπό Μινωική επιρροή και αργότερα υπήρξε μέλος της Αθηναϊκης συμμαχίας μέχρι το 400 π.Χ., που κατακτήθηκε από τους Ρόδιους. Κατά την αρχαιότητα, υπήρχαν 4 οχυρωμένες πόλεις: η Αρκέσια, η Βρυκούς, η Κάρπαθος και η Νίσυρος, στη νησίδα Σαρία. (πηγή)

H Σαρία είναι  νησί στα βόρεια της Kαρπάθου, με την οποία ήταν κάποτε ενωμένο – τώρα χωρίζεται με μια θαλάσσια λουρίδα πλάτους περίπου 200 μ. Έχει έκταση 19 τ.χλμ. Το έδαφος είναι ορεινό – ψηλότερη κορυφή, 630 μ. Στην αρχαιότητα άκμασε εδώ η πόλη Nίσυρος, την οποία αναφέρει ο Στράβων. Ερείπια της πόλης βρίσκονται καταποντισμένα στο στενό του Tριστόμου, ανάμεσα στην Kάρπαθο και τη Σαρία. Eπιγραφές μαρτυρούν την ύπαρξη ιερού του Aπόλλωνα Πορθμίου. Στο νησί υπάρχουν ερείπια οικισμών στο Άργος – βόρειο τμήμα – και στα Παλάτια – ανατολικό τμήμα -, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρκετά ευρήματα (πηγή) . Ωστόσο η ακριβής θέση του ιερού του Aπόλλωνα Πορθμίου στο νησάκι Σαρία δεν είναι σήμερα  γνωστή. Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, το ιερό του Ποσειδώνος Πορθμίου βρισκόταν είτε στο Στενό, στο πέρασμα μεταξύ Σαρίας και Καρπάθου http://goo.gl/maps/yyjGJ  (1,12 χιλιόμετρα από το σημείο που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στη Σαρία http://goo.gl/maps/LmpzU  ), είτε στο λιμάνι του Τριστόμου στην αρχαία Βρουκούντα στο βορειότερο άκρο της Καρπάθου http://goo.gl/maps/gCf4x , σε απόσταση 2,12 χιλιόμετρα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (βλ. Υλικό Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης, Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου Καρπάθου, σελ. 48 τέλος – 49 αρχή, εδώ).

εικόνα 1

image

Το τρίγωνο Σ-Ν-ΣΙ διχοτομείται (με απόλυτη ακρίβεια) από την ευθεία που ξεκινά από το σημείο στο νησάκι της Σαρίας που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Σπυρίδων http://goo.gl/maps/LmpzU (εικόνα 1: η διχοτόμηση του τριγώνου Σ-Ν-ΣΙ από την ευθεία «Άγιος Σπυρίδων στη Σαρία – ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο , βλ. ΣΙΘ=ΘΝ)

Η ευθεία “εκκλησία Άγιος  Σπυρίδων στη Σαρία – ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο”  έχει μήκος  349,84 χιλιόμετρα. Σημειωτέων ότι  η ευθεία που ενώνει την εκκλησία Άγιος Σπυρίδων στη Σαρία με τον Θόλο στους Δελφούς (εικόνα 2), μήκους 511,84 χιλιομέτρων (εικόνα 3), διέρχεται από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (για την ακρίβεια διέρχεται 507,16 μέτρα από τον ναό του  Ποσειδώνα) (εικόνα 4).

εικόνα 2

image

εικόνα 3

image

εικόνα 4 

image

Συνεπώς η περιοχή στη θέση που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία Άγιος Σπυρίδων στη Σαρία είναι η πιθανότερη τοποθεσία  του ιερού του Πορθμίου Ποσειδώνος στη νήσο Σαρία. Τούτο διότι η ευθεία που ενώνει το λιμάνι του Tριστόμου με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο δεν διχοτομεί το τρίγωνο Σ-Ν-ΣΙ (εικόνα 5) με την ακρίβεια που το διχοτομεί η ευθεία «εκκλησία Άγιος Σπυρίδων – ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο» (εικόνα 6).
εικόνα 5 

image

εικόνα 6

image

Πέραν τούτων, η εκκλησία Άγιος Σπυρίδων ταυτοποιείται -ως σημαντικό σημείο της αρχαιότητας- και με τους παρακάτω δύο τρόπους:

Στο νησάκι Σαρία
1) οι εκκλησίες  Άγιος Σπυρίδων (νότιο άκρο http://goo.gl/maps/LmpzU  ) και Αγία Σοφία (βόρειο άκρο της Σαρίας http://goo.gl/maps/AP35u ), είναι τοποθετημένες πάνω στο χάρτη στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος!!! Παρά το γεγονός  ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι 5,21 χιλιόμετρα (εικόνα 7), η εκκλησία της Αγίας  Σοφίας βρίσκεται στις 27,231 μοίρες  γεωγραφικού ύψους (εικόνα 8) και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στις 27,2316 μοίρες γεωγραφικού ύψους (εικόνα 9)! Η  εκκλησία  της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε υψόμετρο 22,61 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα σε υψόμετρο 5,52 μέτρων. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται ημιορεινός όγκος ύψους 303,5 μέτρων (στο σημείο με γ.π 35,855 και γ.υ 27,2312 – εικόνα 10) , που σημαίνει ότι η οπτική επαφή μεταξύ των δυο σημείων είναι αδύνατη.
εικόνα 7 

image

εικόνα 8

image

εικόνα 9

image

εικόνα 10

image

Παρέπεται από αυτά ότι η τοποθέτηση των δυο εκκλησιών στο χάρτη με τέτοια εκπληκτική ακρίβεια στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος ή πλάτος, θα ήταν αδύνατη δίχως τη χρήση ψηφιακής και δορυφορικής  τεχνολογίας αιχμής. Η τοποθέτηση  θα ήταν αδύνατη, όχι κατά τα παλαιοχριστιανικά μόνο χρόνια, αλλά έως και σήμερα, πριν από μόλις 40 χρόνια… Τέτοια γνώση είχαν δύο μόνο πολιτισμοί: ο δικός μας και ο αρχαιοελληνικός (βλ. Ιερό της Δήμητρος στην αρχαία Ελευσίνα που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος με τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα εδώ, ναό του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος με τον ναό της Νεμέσεως στη Ραμνούντα εδώ  , το αρχαίο θέατρο  της Επιδαύρου, το αρχαίο θέατρο του Άργους και οι ναοί του Δία και της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία, που  βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό πλάτος εδώ  και τις αρχαίες Μυκήνες που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό πλάτος με το αρχαίο Θορικό εδώ ).

2) Από το σημείο που βρίσκεται η εκκλησία Αγία Σοφία στο βόρειο άκρο του νησιού ( http://goo.gl/maps/AP35u ), δημιουργείται τέλειο ισοσκελές τρίγωνο με το ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος στο Λαιμό Βουλιαγμένης στην Αττική (http://goo.gl/maps/jsqta ) και το Μινωικό Ιερό Κορυφής των Κυθήρων (http://goo.gl/maps/96Ppr ) ! Το ισοσκελές τρίγωνο έχει κορυφή  την εκκλησία Αγία Σοφία στη Σαρία και πλευρές έως α) το ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος στο Λαιμό Βουλιαγμένης και β) το Μινωικό Ιερό Κορυφής των Κυθήρων. Το  μήκος των πλευρών του είναι 375,02 χιλιόμετρα (εκκλησία Αγία  Σοφία στη Σαρία – ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος στο Λαιμό Βουλιαγμένης) και 375,02 χιλιόμετρα (εκκλησία Αγία  Σοφία στη Σαρία – Μινωικό Ιερό Κορυφής των Κυθήρων). Το εμβαδόν του τριγώνου είναι 33.641,24 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η περίμετρός του 750,04 χιλιόμετρα (pdf).
Το τρίγωνο και τα σημεία από τα οποία γίνονται οι μετρήσεις

image

image

image

image

Σημειωτέων ότι το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στη θέση «Αργος» της  Σαρίας όπου έχουν βρεθεί  ερείπια οικισμών.

(σημαντικό επίσης είναι ότι η ευθεία «εκκλησία Αγίας Σοφίας – ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο» δεν διχοτομεί το τρίγωνο  Σ-Ν-ΣΙ – εικόνα 9).
εικόνα 9 

image

[Μινωικό Ιερό Κορυφής:  Η ανασκαφή ξεκίνησε 1992 και τελείωσε το 1994. Στο βουνό του Αγίου Γεωργίου σε υψόμετρο 355μ. ανακαλύφθηκε το “Μινωικό Ιερό Κορυφής”, η ανασκαφή του μινωικού ιερού κορυφής των Κυθήρων αποδείχθηκε σημαντική ακόμη και για την μελέτη της μινωικής θρησκείας αφού το ιερό στάθηκε τυχερό και δεν συλήθηκε, το μόνο ανάμεσα στα πάμπολλα, συλημένα, δυστυχώς, ιερά κορυφής της Κρήτης. Τα ευρήματα είναι λίθινα λατρευτικά αντικείμενα (ένα έχει γραμμική γραφή Α’), πήλινα ειδώλια ζωών, χάλκινα ανθρώπινα είδωλα λατρευτών, χάλκινα αφιερώματα, κοσμήματα, κεραμικά. Κατά τους χριστιανικούς χρόνους σε αυτόν τον πανάρχαιο τόπο λατρείας χτίστηκε ο ναός του άγιου Γεωργίου.  Στο δάπεδο του ναού σώζεται ένα ψηφιδωτό με διάφορα διακοσμητικά θέματα, κυνηγετικές σκηνές και ελληνιστικούς μαιάνδρους. (πηγή)]

Advertisements