Το τρίγωνο Τίρυνθα (Γεωμετρικός Ναός) – Φιγαλεία (Ναός Επικούριου Απόλλωνος ) – Ελευσίνα (Ναός της Δήμητρος)

image

Ο Ικτίνος υπήρξε σύγχρονος και στενός φίλος του μεγάλου γλύπτη Φειδία. Και οι δύο εργάστηκαν την εποχή του Περικλή. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι έχτισε τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Αρκαδία. Επίσης, στον Ικτίνο ανατέθηκε η κατασκευή του Ιερού  της Δήμητρας στην Ελευσίνα και η κατασκευή του Παρθενώνα στην Ακρόπολη (μαζί με τον Καλλικράτη). Απ’ ότι φαίνεται ο Ικτίνος εγκατέλειψε την Αττική μετά την κατασκευή του Παρθενώνα. Πήγε στην Πελοπόννησο όπου έχτισε τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. (πηγή)

Ο φημισμένος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα , αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στη Φιγαλεία, σε υψόμετρο 1.130μ. πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί ποτέ, αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα και του ιερού της Δήμητρος στην Ελευσίνα, και συνδυάζει με ιδιοφυή τρόπο τα αρχαϊστικά στοιχεία που υπαγόρευε η τοπική θρησκευτική παράδοση με τις τολμηρές ανανεωτικές ιδέες του δημιουργού του. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

– Η ευθεία που ενώνει τον ναό του Επικούριου Απόλλωνος στη Φιγαλεία με τον ναό της Δήμητρος στην Ελευσίνα αποτελεί τη βάση του ισοσκελούς τριγώνου «Τίρυνθα (Γεωμετρικός Ναός) – Φιγαλεία (Ναός Επικούριου Απόλλωνος) – Ελευσίνα  (Ιερό της Δήμητρος)».

Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον Γεωμετρικό Ναό στην αρχαία Τίρυνθα  και πλευρές έως α) τον ναό του Επικούριου Απόλλωνος στη Φιγαλεία και β) τον Ναό  της Δήμητρος στην Ελευσίνα. Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 81,65 χιλιόμετρα (Γεωμετρικός Ναός Τίρυνθα – Ναός  Επικούριου Απόλλωνος Φιγαλεία) και 81,6  χιλιόμετρα (Γεωμετρικός Ναός Τίρυνθα   – Ιερό της Δήμητρος Ελευσίνα). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 1.371,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η περίμετρος 163,25 χιλιόμετρα (pdf).

Σημεία μετρήσεων

image

image

image

image

Advertisements