Ο ναός του Ηφαίστου στο Θησείο, ο ναός της Νεμέσεως στο Ραμνούντα , το ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς και ο ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο

Ο ναός του Ηφαίστου στο Θησείο

Στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού, που οριοθετεί την Αρχαία Αγορά των Αθηνών στη δυτική πλευρά, βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου, ευρύτερα γνωστός ως »Θησείο». Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, στο ναό λατρεύονταν από κοινού ο Ήφαιστος, προστάτης των μεταλλουργών, και η Αθηνά Εργάνη, προστάτρια των κεραμέων και της οικοτεχνίας. Την ταύτιση του ναού ως »Ηφαιστείο» επιβεβαίωσε η ανασκαφική έρευνα με την αποκάλυψη εργαστηρίων μεταλλουργίας στην ευρύτερη περιοχή του λόφου. Τον 7ο αι. μ.Χ. ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Ακάμα και λειτούργησε έτσι έως την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Κατά το 18ο αιώνα μέσα στο κτήριο ενταφιάσθηκαν πολλοί επιφανείς προτεστάντες, που πέθαναν στην Αθήνα, ενώ το 1834 πραγματοποιήθηκε εδώ η τελετή υποδοχής του βασιλιά Όθωνα. Έκτοτε ο ναός λειτούργησε ως αρχαιολογικό μουσείο, μέχρι την έναρξη των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής στην Αρχαία Αγορά, το 1930. Η οικοδόμηση του ναού πρέπει να πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα έτη 460-420 π.Χ. από άγνωστο αρχιτέκτονα, στον οποίο, όμως, αποδίδονται και άλλοι ναοί στην Αττική, με παρόμοια κατασκευή.

Ο ναός της Νεμέσεως στο Ραμνούντα

Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα οι Πέρσες έφεραν ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου για να φτιάξουν το τρόπαιο της νίκης τους που τη θεωρούσαν βέβαιη. Η θεία Δίκη όμως, η Νέμεση το θέλησε διαφορετικά. Στην περίφημη μάχη του 490 π.Χ. νίκησαν οι Έλληνες και από το μάρμαρο αυτό ο Αγοράκριτος, μαθητής του Φειδία, λάξευσε το άγαλμα της ίδιας τις Νέμεσης, που στήθηκε στο Ραμνούντα του Μαραθώνα. Με την επικράτηση του χριστιανισμού διατάχθηκε το 399 μ. Χ. η κατεδάφιση του ναού. Τα λείψανα όμως τόσο του ιερού δεν σκεπάστηκαν ποτέ εντελώς από χώμα και ήταν ανέκαθεν ορατά στους περιηγητές και στους περίοικους. Ο δήμος του Ραμνούντα πήρε το όνομά του από τους ράμνους, ένα είδος θάμνου που υπήρχε άφθονο στην περιοχή.

Το Ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς

Στις οδούς Ζαλόγγου και Ανδρούτσου στο Γέρακα  την άνοιξη του 1994 κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών ανακαλύφθηκαν από την Β εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τα θεμέλια του Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς, ο οποίος χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.  Δεν βρέθηκαν όμως στη γύρω περιοχή τμήματα της ανωδομής, που σημαίνει ότι ο ναός αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε αλλού. Ένα κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού και μια επιγραφή του Ιερού φυλλάσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Επιστύλια του Ιερού βρίσκονται εντοιχισμένα στο βυζαντινό ναό του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου.  Ότι απέμεινε από το ναό βρίσκεται σήμερα στην αυλή μιας  πολυκατοικίας (!!!), δίχως καν μια πινακίδα του υπουργείου Πολιτισμού του ελληνικού αποτυχημένου κράτους,  που να υποδεικνύει ότι στο σημείο έστεκε κάποτε το ιερό της Αθηνάς Παλληνίδος.  Ακολουθεί φωτογραφία του ιερού της Αθήνας Παλληνίδος σήμερα…

image

Ο ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο

Η πρώτη γραπτή για το Σούνιο γίνεται από τον Όμηρο, που τον αποκαλούσε «Σούνιον ιερόν». Συγκεκριμένα αναφέρει πως εκεί ο Μενέλαος στο ταξίδι της επιστροφής από τη Τροία, σταμάτησε για να θάψει τον καπετάνιο του πλοίου τον Φρόντη. Στην αρχαϊκή περίοδο αναπτύχθηκε το ιερό πολύ, κάτι που αποδεικνύεται από τους κολοσσιαίους κούρους που είχαν στηθεί εκεί που βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με την κρατούσα στην αρχαιολογία  άποψη, στον ίδιο αρχιτέκτονα αποδίδονται οι Ναοί, του Ποσειδώνος στο Σούνιο, του Ηφαίστου στο Θησείο,  της Νεμέσεως στο Ραμνούντα και του Ιερού της Αθήνας Παλληνίδος στο Γέρακα Αττικής.
Σύμφωνα με την Μαρία Πλάτωνος – Γιώτα, αρχαιολόγου της Β’ ΕΠΚΑ, «τα έργα στα οποία παρουσιάζονται κοινά γνωρίσματα είναι: 1) το λεγόμενο «Θησείο» (ναός του Ηφαίστου 449 – 444 π.Χ) με 6 Χ 13 κίονες , 2) ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο (444 – 440 π.Χ) με 6 Χ 13 κίονες, 3) ο ναός της Νεμέσεως στον Ραμνούντα (436 – 432 π.Χ) με 6Χ12 κίονες και 4) ο γνωστός στη βιβλιογραφία ως ναός του Άρεως στην αρχαία Αγορά (440 – 436 π.Χ) με 6 Χ 13 οι κίονες». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια αρχαιολόγο, τα έργα αυτά «αν και αναγνωρίζονται ως επαναλήψεις του ίδιου περίπου σχεδίου, παρουσιάζουν διαφορές, όπως π.χ στο πλάτος των μεταξονίων, στην διάμετρο και το ύψος των κιόνων, στο ύψος του θριγκού. Διαφέρουν επίσης και ως προς τη γλυπτική διακόσμηση». (πηγή)

Αποδίδονται πράγματι οι τέσσερις Ναοί στον ίδιο αρχιτέκτονα? Υπάρχει μεταξύ τους συσχέτιση ώστε να μη καταλείπεται αμφιβολία ότι ο αρχιτέκτονας είναι ο ίδιος? Υπάρχει στους τέσσερις Ναούς προσωπική  σφραγίδα του αρχιτέκτονα?

– Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, μπορεί να είναι αδιανόητο, αλλά ο Ναός της της Νεμέσεως στο Ραμνούντα του Μαραθώνα βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς γεωγραφικό ύψος με τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο!!!  Αν και η  μεταξύ τους απόσταση είναι 63,18 χιλιόμετρα, οι δύο Ναοί βρίσκονται στις 24,0266 μοίρες γεωγραφικού ύψους!!!  Ακολουθούν, η ευθεία των δύο ναών και τα ακριβή σημεία μετρήσεων.

image

image

image

image

– Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το παλάτι της Κνωσσού και πλευρές έως α) τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο και β) τον Ναό της Αθηνάς Παλληνίδος στο Γέρακα Αττικής. Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 324,67 χιλιόμετρα (Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο – Παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη) και 324,47 χιλιόμετρα (Ναός της Αθηνάς Παλληνίδος στο Γέρακα Αττικής – παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 1.883,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η περίμετρος 649,14 χιλιόμετρα (pdf). Το εκπληκτικό εδώ ειναι ότι, η ανατολική πλευρά του τριγώνου (Ναός της Αθηνάς Παλληνίδος στο Γέρακα  – παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη) διέρχεται ακριβώς από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (βλ. τελευταία φωτογραφία) !!!!!  Ακολουθούν, το ισοσκελές τρίγωνο και τα ακριβή σημεία μετρήσεων.

image

image

image

image

image

image

Ακολουθούν δύο πρόσθετες ταυτοποιήσεις των τεσσάρων ναών μεταξύ τους

– Η ευθεία που που ενώνει το ιερό της Αθήνας Παλληνίδος με τον ναό του Επικούριου Απόλλωνος στη Φιγαλεία , διέρχεται από τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο. Παρατίθονται η  ευθεία των τριών ναών και τα ακριβή σημεία μετρήσεων.

image

image

image

image

– Ακολουθεί μια ακόμα -αδιανόητη- ταυτοποίηση των τεσσάρων μνημείων: Ενώνουμε τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Στη συνέχεια τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο με το ναό της Νεμέσεως στην Ραμνούντα. Τέλος, τον ναό της Νεμέσεως στην Ραμνούντα με το ιερό της Αθηνάς Παλληνίδος στο Γέρακα , προεκτείνοντας την ευθεία έως το σημείο που τέμνει την ευθεία «ναός του Ηφαίστου στο Θησείο – ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο». Το αποτέλεσμα είναι το εξής εκπληκτικό: Το μικρό τρίγωνο είναι ισοσκελές, ενώ το μεγάλο  τείνει να είναι ισοσκελές!!!

image

Advertisements