Γεωγραφική συμμετρία του Μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης

image

Αμφίπολη

Η Αμφίπολη ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν «Εννέα Οδοί» ή πολύ κοντά σε αυτήν. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης, αλλά πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του Πελοποννησιακού πολέμου, την περίοδο 431-421 π.Χ. Η Νικίειος Ειρήνη το 422 π.Χ. προέβλεπε να αποδοθεί στους Αθηναίους η Αμφίπολη, μια υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε. Στη συνέχεια η Αμφίπολη έμεινε στην επιρροή των Σπαρτιατών. Μια τελευταία προσπάθεια ανάκτησή της από τους Αθηναίους το 358 π.Χ. απέτυχε και τον επόμενο χρόνο καταλήφθηκε από τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έγινε μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων. Ο Φίλιππος φρόντισε να μεταφέρει εκεί μεγάλο αριθμό υπηκόων του για να αλλάξει τη σύσταση του πληθυσμού προς όφελός του. Την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Αμφίπολη και το επίνειό της στο Αιγαίο είχαν εξελιχθεί σε πολύ σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων, και γενέτειρα τριών σημαντικών ναυάρχων, του Νέαρχου, του Ανδροσθένη και του Λαομέδοντα. Από εκεί ξεκίνησε και ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Ασία. Η Αμφίπολη, όμως, δεν είναι η καρδιά της αυθεντικής Μακεδονικής δυναστείας. (πηγή)

Οι Καρυάτιδες της Ακρόπολης και οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης

Τι συμβολίζουν οι Καρυάτιδες στην είσοδο; Μια δήλωση ενότητας του ελληνικού χώρου;
Κάτι επίσης που κάνει εντύπωση είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκονται σε μακεδονικό τάφο Καρυάτιδες, κάτι που παραπέμπει στην αρχαία Αθήνα. Σύμφωνα με τον  διευθυντή της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza, καθηγητή Έντσο Λίπολις, «οι Καρυάτιδες δεν ανήκουν στην πολιτική παράδοση της εποχής, αλλά ούτε και στην παράδοση της βασιλικής αυλής. Άρα, είμαστε πολύ μακριά από την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου». Σύμφωνα με άλλους αρχαιολόγους, οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου είναι μια δήλωση ενότητας του ελληνικού χώρου και μια μεγάλη απόδειξη ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες όσο και οι αρχαίοι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες.

Η πρόσταση των Καρυάτιδων στην Ακρόπολη δεν ήταν ένα διακοσμητικό στοιχείο μόνο, αλλά έπρεπε να προστατέψει έναν ιερό χώρο, κι αυτός ήταν ο τάφος του παλιού βασιλιά της Αθήνας, του Κέκροπα. Πρόκειται  για έναν πανέμορφο ναό της Ακρόπολης, το Ερέχθειο, που είναι γνωστός σ’ όλο τον κόσμο για τις πανέμορφες κοπέλες-κολώνες, τις Καρυάτιδες.  Πρόκειται για ένα ιδιότυπο κτίριο αφιερωμένο στη λατρεία διάφορων πανάρχαιων θεοτήτων. Κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο στη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, μεταξύ 421 και 406 π.Χ., μάλλον από τον αρχιτέκτονα Μνησικλή. Ο ναός πυρπολήθηκε πολλές φορές και πολλές φορές ανοικοδομήθηκε, ώσπου τον έκτο μ.Χ. αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό.  Όταν η Ελλάδα ελευθερώθηκε το Ερέχθειο πήρε και πάλι την αρχική του μορφή.
Άλλωστε, και οι Καρυάτιδες δεν ήταν κάτι που οι αρχαιολόγοι ανέμεναν να βρουν στον τύμβο. Με βάση τον συνειρμό «Καρυάτιδες ίσον Ερέχθειο», όπου οι Κόρες υποκαθιστούν τους κίονες και είναι ολόσωμες, προκάλεσε εντύπωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι το ίδιο ίσχυε τελικά και για τα γυναικεία αγάλματα εντός του τύμβου Καστά.

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης αποκαλύπτουν την καταγωγή τους και κλείνουν στόματα! (κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική της ιστοσελίδα η υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή, Άννα Παναγιωταρέα με το οποίο αναλύει τις Καρυάτιδες οι οποίες είναι ελληνικό στοιχείο του τάφου της Αμφίπολης).

Στην ιατρική ονομάζεται Morton’s toe, στην γλυπτική ονομάζεται Ελληνικό Πόδι. Είναι η κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο. Στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν 3 τύποι. Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία και το Ελληνικό Πόδι όπως περιέγραψα πριν. Η μεγάλη (70-80%) πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το «κανονικό» οστεολογικά, αυτό το οποίο «πρέπει» να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας. Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος «Αιγυπτιακό» καθώς είναι το ορθό επιστημονικά. Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφισβήτηση για τον όρο «Ελληνικό», παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton’s toe και τον χαρακτηρισμό του ως οστεϊκή δυσμορφία.
Ποιά είναι όμως η διαφορά με τα άλλα είδη εκτός από το μέγεθος των μεταταρσίων οστών; Το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό! Απίστευτο; Αν ήταν μόνο αυτό, πιθανόν όχι. Το απίστευτο είναι ότι η «δυσμορφία» του Ελληνικού Ποδιού συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μεγαλύτερο δεύτερο δάχτυλο στο πόδι του, έχει απαραίτητα Ελληνικά γονίδια; Ναι!!!
Και αυτό είναι απίστευτο και είναι πιθανόν το στοιχείο το οποίο γίνεται προσπάθεια να «ξεχαστεί», μετατρέποντας το γενετικό αυτό χαρακτηριστικό σε οστεϊκή δυσμορφία. Στη γλυπτική, υπάρχουν αμέτρητες αποδείξεις για την γνώση της ύπαρξης του χαρακτηριστικού αυτού στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια. ΟΛΑ τα αγάλματα της Ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το απεικόνιζαν στα έργα τους. Γνώριζαν την διαφορετικότητα τους και το έδειχναν. (πηγή) (πηγή) (πηγή) (πηγή)

Αρχαίες Αιγές

Η κωμόπολη Βεργίνα  βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτών των ευρημάτων πιστοποίησε και τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου. Το 650 π.Χ. περίπου, οι Αργεάδες, ένας αρχαίος Ελληνικός βασιλικός οίκος με αρχηγό τον Περδίκκα τον Α΄, έφυγαν από το Άργος και ίδρυσαν την πρωτεύουσά τους στις Αιγές, ιδρύοντας έτσι ταυτόχρονα και το βασίλειο της Μακεδονίας.

Η προβληματική σχετικά με τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών

Η θέση της σημερινής Βεργίνας αρχικά θεωρήθηκε από τους ανασκαφείς ότι συμπίπτει με την αρχαία πόλη Βάλλα, που, σύμφωνα με τον Πλίνιο (Φυσ. Ιστ. 4.10.34), ήταν μια πόλη που βρισκόταν στα Πιέρια όρη, νότια του ποταμού Αλιάκμονα. Το 1968, ο Βρετανός ιστορικός Nicolas Hammond, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, πρότεινε τον συσχετισμό του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας με τις αρχαίες Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, στην οποία βρισκόταν το βασιλικό νεκροταφείο των Μακεδόνων, αλλά η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τους άλλους επιστήμονες. Το 1977, ωστόσο, με την ανακάλυψη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης του σημαντικού ασύλητου τάφου της Βεργίνας, ο τότε ανασκαφέας Μ. Ανδρόνικος, αν και αρχικά είχε πολλές επιφυλάξεις, πείστηκε για την άποψη του Hammond• έτσι, συμφώνησε ότι στη Βεργίνα βρίσκεται το βασιλικό νεκροταφείο των Μακεδόνων, ότι ο τάφος που ανακάλυψε είναι βασιλικός και ότι στη σημερινή Βεργίνα πρέπει να ήταν η θέση των αρχαίων Αιγών.
Πολλά, βεβαίως, έχουν γραφτεί σχετικά με το ποια είναι η αρχαία πόλη που υπήρξε στη θέση της σημερινής Βεργίνας, σε συνδυασμό με το αν οι Αιγές σχετίζονται ή όχι με την Έδεσσα . Σήμερα η άποψη ότι οι αρχαιότητες της Βεργίνας ανήκουν στις αρχαίες Αιγές και ότι εκεί βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι είναι πλέον η κρατούσα, παρά το ότι ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να την αμφισβητούν [Π. Φάκλαρης, Αιγαί: Ο προσδιορισμός της θέσης της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων, American Journal of Archaeology 98 (1994) 609-616.]. (πηγή)

Αρχαία Κόρινθος – Ίσθμια

Το 481 π.Χ., στο ιερό του Ποσειδώνα στην Ισθμία, οι Έλληνες για πρώτη φορά μετά τα Τρωϊκά ενώνονται, για να αντιμετωπίσουν τον περσικό κίνδυνο. Κορίνθιοι, Φλιάσιοι και Σικυώνιοι συμμετείχαν τόσο στη μάχη των Θερμοπυλών όσο και στων Πλαταιών. Στους Περσικούς πολέμους οι Κορίνθιοι ήταν από τις ηγετικές δυνάμεις της ελληνικής συμμαχίας εναντίον των Περσών. Συμμετείχαν στη μάχη της Σαλαμίνας με 40 πλοία, καθώς και στη μάχη των Πλαταιών με 5.000 οπλίτες. Το 336 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος συγκρότησε στην Κόρινθο τη συμμαχία των ελληνικών πόλεων εναντίον των Περσών και πήρε  τον τίτλο που οι Ελληνικές πόλεις απέδωσαν στον πατέρα του . Έτσι ορίζεται αρχηγός της Πανελλήνιας εκστρατείας εναντίον των Περσών.

Από τότε το Ιερό του Ποσειδώνα στην Κόρινθο απετέλεσε το κέντρο του ενωμένου ελληνισμού, όπου συγκαλούνταν κατ’ εξοχήν τα Πανελλήνια Συνέδρια. Με βάση τις αρχαίες πηγές το Συνέδριο στα Ίσθμια διακήρυξε ότι σκοπός της εκστρατείας είναι η εκδίκηση απέναντι στους Πέρσες για τα δεινά που επέφεραν στην Ελλάδα εδώ και ένα αιώνα. Επίσης έπρεπε να ελευθερωθούν οι Ελληνικές πόλεις από τον Περσικό ζυγό. Οι Έλληνες είχαν πια καταλάβει ότι μόνο συνασπισμένοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από την Ανατολή. Οι μεμονωμένες προσπάθειες τους δεν έβγαζαν πουθενά. Γνώριζαν ότι είχαν τεράστια πολιτισμική διαφορά με τους άλλους λαούς. Καταλάβαιναν ότι υπερείχαν πνευματικά. Ήταν πλασμένοι για να δημιουργούν. Μετά το συνέδριο των Ελλήνων στην Κόρινθο, πού τον ανακήρυξε αρχιστράτηγο για την εκστρατεία στην Ασία, επισκέφθηκε τον φιλόσοφο Διογένη τον Σινωπέα στο Κράνειο, κοντά στην Κόρινθο, αφού δεν πήγαινε να τον δει ο ίδιος ο φιλόσοφος και όταν τον ρώτησε αν θέλει κάτι, ο φιλόσοφος είπε το γνωστό : » Μικρόν από τού ηλίου μετάστηθι «, επειδή τού έκρυβε τον ήλιο. (πηγή) (πηγή) (πηγή) (πηγή)

Δίον Πιερίας

Το Δίον είναι μεγάλος οικισμός του νομού Πιερίας βρίσκεται  στα ερείπια του αρχαίου Δίου, 15 χιλιόμετρα νότια της Κατερίνης. Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στον Δία. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον τελούνταν και Ολυμπιακοί Αγώνες και επινίκιες εορτές και θυσίες. Οι κάτοικοι του τόπου λέγονταν και Δίοι, Διείς και Διασταί. Ο πρώτος μήνας του μακεδονικού έτους ονομάστηκε Δίος. Το Δίον ήταν πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στη Μακεδονία, εφάμιλλο με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Έτσι, οικοδομήθηκαν ναοί, θέατρο, στάδιο, τείχη και τοποθετήθηκαν γλυπτά και αγάλματα. Ο Ευριπίδης, ο μεγάλος τραγωδός της αρχαιότητας, παρουσίασε στο θέατρο του Δίου τις «Βάκχες» του, τον «Αρχέλαο» και άλλα έργα. Ο Φίλιππος Β΄ οργάνωσε στην πόλη αγώνες, ευχαριστώντας τους θεούς για τη νίκη του στην Όλυνθο, την οποία κατάφερε να υποτάξει. Οι αγώνες αυτοί ονομάζονταν «Ολύμπια». Επίσης, στο Δίον θυσίασαν ο Φίλιππος και ο γιος του, Αλέξανδρος, μετά τη νίκη τους στη Χαιρώνεια το 338 π. Χ. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Δίον έχει σημαίνουσα θέση για τη Μακεδονία αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Από εκεί ξεκίνησε ο στρατηλάτης την εκστρατεία του για την Ασία (μετά την καταστροφή των Θηβών, το 335 π. Χ. θυσίασε στο Δίον) και έστειλε στους ναούς του Δίου τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών στη μάχη του Γρανικού, το 334 π. Χ. (πηγή)

Δήλος

H μυθολογία συνέδεσε τη Δήλο με τη γέννηση των θεών Απόλλωνα και Άρτεμης. Για το λόγο αυτό η Δήλος αποτελούσε ιερό τόπο κατά την αρχαιότητα. Όπως αναφέρει ο σχετικός μύθος, η Δήλος ήταν αρχικά ένα μικρό πλεούμενο νησί που έπλεε άσκοπα στο πέλαγος. Όταν η Λητώ, κόρη του Τιτάνα Κόιου, έμεινε έγκυος από το Δία, προκάλεσε την οργή της Ήρας, η οποία την καταδίωκε και δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο πουθενά. Τότε ο Δίας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να της προσφέρει καταφύγιο και ο Ποσειδώνας ακινητοποίησε το πλεούμενο νησί με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η Δήλος. Στη Δήλο βρήκε καταφύγιο η Λητώ και γέννησε τους δύο δίδυμους θεούς. Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων, το 478 π.Χ., ιδρύθηκε η Δηλιακή Συμμαχία, μία συμμαχία πόλεων κρατών στην οποία την πρωτοκαθεδρία είχε η Αθήνα. Η Δήλος ήταν η έδρα της συμμαχίας και σ’ αυτήν φυλασσόταν το κοινό ταμείο μέχρι το 454 π.Χ. Σύμφωνα με τους ιστορικούς και αρχαιολόγους το πρόσωπο του λιονταριού, που υπήρξε ανέκαθεν ιερό σύμβολο των Μακεδόνων, ανεγείρονταν ως συμβολικό μνημείο, που εξέφραζε μεγάλη δύναμη της πόλης, όπως συνέβη και με τους Λέοντες της Δήλου. (πηγή)

Δελφοί

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Ο Μέγας  Αλέξανδρος φέρεται να  παραβίασε την ιερότητα των Δελφών και ανάγκασε την Πυθία να δώσει τον χρησμό που αυτός ήθελε.

Αρχαία Θήβα – μάχη των Πλαταιών

Η μάχη των Πλαταιών  διεξήχθη τον Αύγουστο του 479 π.Χ, μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Το 480 π.Χ, οι Πέρσες νίκησαν στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο, αλλά οι Έλληνες απάντησαν με νίκη στη Σαλαμίνα. Ο Ξέρξης υποχώρησε, τότε, στην Ασία, αφήνοντας 300.000 άνδρες με τον Μαρδόνιο ως αρχηγό. Το 479 π.Χ, οι Έλληνες συγκέντρωσαν μεγάλο στρατό και συγκρούστηκαν με τους Πέρσες στις Πλαταιές. Αν και ήταν αριθμητικά λιγότεροι, οι Έλληνες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τον περσικό στρατό. Ο Μαρδόνιος έπεσε στη μάχη.
Η νίκη στις Πλαταιές συνοδεύτηκε από τη μεγάλη νίκη του ελληνικού στόλου κατά του περσικού στη Μυκάλη. Οι μάχες στις Πλαταιές και στη Μυκάλη σημαντικότατες, γιατί εξάλειψαν την περσική απειλή και γιατί μετά απ’ αυτές, οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση, μέχρι να λήξουν οι συγκρούσεις το 450 π.Χ. Ο Αλέξανδρος εξεστράτευσε κατά των Θηβαίων, οι οποίοι επαναστάτησαν και τούς κατέσκαψε την πόλη. Επειδή μάλιστα δεν ένοιωθε καλά πού τα έβαζε με Έλληνες εδικαιολογείτο ότι φταίγανε οι σύμβουλοί του. Πράγματι τούς Θηβαίους τούς κατηγόρησαν οι Φωκείς και οι Πλαταιείς. 30.000 τούς πούλησε ως δούλους και 6.000 θανατώθηκαν. Γλύτωσαν οι ιερείς, οι φίλοι των Μακεδόνων και οι απόγονοι τού Πινδάρου. (πηγή) (πηγή).

Ο Λέων της Χαιρώνειας

Το 338 π.Χ. έγινε η μάχη της Χαιρώνειας μεταξύ Μακεδόνων και κυρίως Αθηναίων – Θηβαίων. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσυζητημένες μάχες στην ιστορία για τον τρόπο διεξαγωγής της και κυρίως για την πολιτική σημασία της. Το μαρμάρινο «Λιοντάρι της Χαιρώνειας» , χτίστηκε κατά τον Παυσανία, από τους Θηβαίους στην μνήμη των πεσόντων ανδρών του Ιερού Λόχου που ετάφησαν στον χώρο αυτόν, μετά την νίκη του Φίλιππου το 338 π.Χ.  Ο Λέων της Αμφίπολης και ο Λέων της Χαιρώνειας είναι δύο από τους τρεις Λέοντες που υπάρχουν στην  Ελλάδα. Ο παρόμοιος Λέων της Χαιρώνειας, στη Βοιωτία, δεν στήθηκε σε τάφο Βασιλιά, αλλά για τους πεσόντες Θηβαίους Ιερολοχίτες, που σκοτώθηκαν από τον στρατό του Φιλίππου και την καίρια επέλαση του ιππικού του νεαρότατου τότε Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται δηλαδή για πολυάνδρειο. Μετά την νίκη εκείνη, οι Έλληνες μόνοιασαν αναγκαστικά και άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη και παράτολμη αποστολή της Μακεδονίας και των υπολοίπων πλην Λακαιδεμονίων, την εκστρατεία κατά της ίδιας της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ο Λέων της Χαιρώνειας ύψους 5,5 μέτρων, βρισκόταν πάνω σε έναν ορθογώνιο περίβολο, μήκους περίπου 24 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων, όπου πράγματι βρέθηκαν 254 σκελετοί μαζί με όπλα, διατεταγμένοι σε επτά σειρές! Ιδιαίτερη σημασία έχει το τι αναφέρει ακριβώς ο Παυσανίας για τον Λέοντα της Χαιρώνειας: «Όπως πλησιάζει κανείς την πόλη βλέπει ένα κοινό τάφο των Θηβαίων που σκοτώθηκαν στη μάχη εναντίον του Φιλίππου. Δεν έχει επιγραφή, αλλά πάνωθέ του στέκεται ένα λιοντάρι, ίσως σαν αναφορά στην τόλμη των ανθρώπων. Το ότι δεν υπάρχει επιγραφή οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο ότι το θάρρος τους δεν ανταμείφθηκε με την αντίστοιχη καλή τύχη»… (πηγή) (πηγή)

Ναός της Αρτέμιδος της Εφέσου

Ο ναός της Αρτέμιδος βρισκόταν στηνΈφεσο της σημερινής Τουρκίας. Αποκαλείται και Αρτεμίσιο και κατασκευάστηκε το 440 π.Χ. Θεωρείται ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο.Η λατρεία της θεάς στην πόλη, ξεκίνησε από τις Αφρικανές Αμαζόνες, πιθανά την Σμύρνα ή Μυρίνα, όταν κατέλαβαν την Έφεσο και έστησαν εκεί το πρώτο ξόανο και έκαναν θυσίες και χορούς. Ο Παυσανίας λέει πως η λατρεία της Εφεσίας Αρτέμιδος ιδρύθηκε από αυτόχθονες Μικρασιάτες, τον Κόρησο και τον γιο του τοπικού ποταμού Καΰστρου, τον Έφεσο, πριν τις Αμαζόνες, και φυσικά πολύ πριν την έλευση των Ιώνων. Σήμερα τα απομεινάρια δεν θυμίζουν σε τίποτα τον μεγαλοπρεπή ναό που υπήρχε.
Όπως αναφέρει και ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής της λίστας με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μεγαλείο του ναού της Αρτέμιδος υπερβαίνει κάθε άλλο από τα υπόλοιπα μνημεία. «Έχω δει τους μεγαλοπρεπείς Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, τον Κολοσσό της Ρόδουκαι τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, όπως ακόμα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά όταν βλέπω τον ναό της Αρτέμιδος που αγγίζει τον ουρανό τα υπόλοιπα μνημεία χάνουν την λαμπρότητά τους. Εκτός από τον Όλυμπο, ο ήλιος δεν φάνηκε πουθενά αλλού τόσο μεγαλοπρεπής όσο εδώ». – βλ. Αντίπατρος,Ελληνική μυθολογία, (IX, 58).
Ο Στράβων αναφέρει ότι, το 356 π.Χ., τον ναό πυρπόλησε ο άγνωστος κατά τα άλλαΗρόστρατος από την Έφεσο, για να απαθανατιστεί, όπως είπε, το όνομα του. Μόνο με τη βοήθεια άλλων πόλεων οι Εφέσιοι άρχισαν να χτίζουν έναν νέο ναό. (πηγή)

Η Πυραμίδα του Χέοπα

Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη είναι η πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) ενώ οι άλλες δύο είναι μικρότερες και βρίσκονται κάποια μέτρα μακρύτερα από την πυραμίδα του Χέοπα. Είναι το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Έχει ύψος 146,60 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ. προκαλεί δε εντύπωση στους σύγχρονους ερευνητές για τα δεδομένα της εποχής της κατασκευής της. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Συμπεριλαμβάνονταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από 100.000 εργάτες-δούλους, πολλοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευής της. Το μνημείο σήμερα συγκινεί τους επισκέπτες της Αιγύπτου για το μεγαλείο του και την τεχνική του και προβληματίζει τους σύγχρονους ειδικούς για το πώς μπόρεσαν να λύσουν τα τόσα προβλήματα μηχανικής και στατικής οι αρχαίοι συνάδελφοί τους. Εξωτερικά, η πυραμίδα του Χέοπα είναι επιστρωμένη με πλάκες από γρανίτη. Το εσωτερικό ήταν λαβύρινθος από διαδρόμους και δωματιάκια, που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κύριο χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ. (πηγή)

Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Η Αλεξάνδρεια είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της σύγχρονης Αιγύπτου (μετά το Κάιρο), η οποία ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Αλέξανδρο τον Μέγα. Υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι και πρωτεύουσα της χώρας κατά την Αρχαιότητα, ενώ στην ακμή της αποτελούσε μία από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού, διάσημη για τη βιβλιοθήκη της.
Για να διακρίνεται από τις υπόλοιπες 31 Αλεξάνδρειες έγινε γνωστή ως «Αλεξάνδρεια η εν Αιγύπτω» (λατ. Alexandria ad Aegyptum) και σήμερα ονομάζεται Ισκανταρίγια. Ο Μέγας Αλέξανδρος όμως θέλησε να κατασκευάσει τη νέα στις όχθες αδιαφορώντας για την κακή ποιότητα του χώματος και τους κινδύνους του Δέλτα.
Κατά το πέρασμά του από την Αίγυπτο το 333 π.Χ. ο Αλέξανδρος εμπιστεύτηκε τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δεινοκράτη τον Ρόδιο για να χτίσει την πόλη βάσει ορθογώνιου πολεοδομικού σχεδίου, με διασταυρούμενες κεντρικές οδούς. Η πόλη άρχισε να ακμάζει, όταν έγινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και κατά τη βασιλεία του Πτολεμαίου Α’, γιου του Λάγου.
Από το πρώτο ήμισυ του 3ου αιώνα π.Χ. η Αλεξάνδρεια στολίζεται με μνημεία και αποκτά σταδιακά τον χαρακτήρα με τον οποίο θα μείνει γνωστή μέχρι το τέλος της Αρχαιότητας: τα Ανάκτορα, το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη, το Σεράπειον (ναός αφιερωμένος στον ελληνοαιγυπτιακό μυστηριακό θεό Σέραπι), το ναό της Ίσιδος, αγορές, το θέατρο και φυσικά ένα από τα επτά θαύματα της Αρχαιότητας, το φάρο του Σώστρατου πάνω στο νησί Φάρος, από όπου πήραν και το όνομά τους οι φάροι.
Για περισσότερο από μία χιλιετία και μέχρι την κατάκτησή της από τους Άραβες το 641, η Αλεξάνδρεια θα παραμείνει η πολιτιστική και διανοητική πρωτεύουσα του ανατολικού μεσογειακού κόσμου, αφού είχε υπάρξει και πολιτική πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την ελληνιστική εποχή. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η ένδοξη διαδρομή του Αλεξάνδρου τελειώνει στην Αίγυπτο όπου ετάφη με τιμές Φαραώ. Πιθανότερες τοποθεσίες του τάφου είναι η Αλεξάνδρεια και η Όαση της Σίβα. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β” στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32  ετών και 11 μηνών ή 32 ετών και 8 μηνών κατ” άλλους, με  αντιστοίχιση στο σύγχρονο ημερολόγιο (πηγή)

Το μαντείο του Άμμωνα Ρα στην όαση Σίουα της Αιγύπτου

Το μαντείο του Άμμωνα, μέσω των Ελλήνων της Κυρηναϊκής ήταν παλαιόθεν γνωστό στους Έλληνες της κυρίως Ελλάδας, που πίστευαν ότι από εκεί είχε φθάσει η σχετική τέχνη στο αρχαιότερο μαντείο τους, εκείνο της Δωδώνης. Έχαιρε μεγάλου σεβασμού (ο Αριστοφάνης θεωρούσε το Μαντείο του Άμμωνα ως το δεύτερο σημαντικότερο μετά από εκείνο των Δελφών, ο Πίνδαρος είχε ιδρύσει στη Θήβα ναό του Άμμωνα και οι Αθηναίοι είχαν στείλει επίσημη αντιπροσωπεία κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, για να πάρουν χρησμό).
Είχε τη φήμη του αλάνθαστου και κατά καιρούς το είχαν συμβουλευθεί πολλοί Έλληνες ήρωες. Ο Αλέξανδρος θέλησε να επισκεφτεί το ξακουστό ιερό του Άμμωνος Διός . Για το τι ακριβώς συνέβη στο μαντείο έχουμε πολλές παραλλαγές και στην αρχαιότητα ίσως να υπήρχαν ακόμη περισσότερες, αφού το θέμα και μεταφυσικό ήταν και αφορούσε τη θεοποίηση του Αλεξάνδρου. Το λογικό είναι να υποθέσουμε ότι οι «σύμβουλοι επικοινωνίας» του Αλεξάνδρου κατασκεύασαν μία συγκεκριμένη ιστορία, η οποία παραλλάχθηκε στη συνέχεια από τους διάφορους ιστορικούς και μυθιστοριογράφους ανάλογα με το ύφος και τις αντιλήψεις του καθενός.
Στην παραλλαγή του Πλούταρχου ο προφήτης του μαντείου για λόγους φιλοφρόνησης φέρεται να προσφώνησε τον Αλέξανδρο στα ελληνικά, αλλά επειδή δεν τα μιλούσε καλά αντί να πει «ὦ, παιδίον» είπε «ὦ, παιδίος». Αμέσως διαδόθηκε (δηλαδή, κάποιος φρόντισε να διαδοθεί) η φήμη ότι ο προφήτης προσφώνησε τον Αλέξανδρο «ὦ, παῑ Διός». Δηλαδή ο Αλέξανδρος φέρεται να εκμεταλλεύθηκε τα άσχημα Ελληνικά του Αιγύπτιου ιερέα, για να διακηρύξει ότι ένα παγκόσμιας αναγνώρισης μαντείο τον αναγνώριζε ως γιο του ανώτατου θεού της Αιγύπτου. Στην παραλλαγή του Διόδωρου και του Κούρτιου ο προφήτης φέρεται να είπε «χαίρε, παιδί μου και αυτή η προσφώνηση είναι από τον θεό» και ο Αλέξανδρος να απάντησε «Το δέχομαι, πατέρα, και στο εξής θα αποκαλούμαι γιος σου». Εδώ ο ιερέας φέρεται να έσπευσε να προσφέρει στον Αλέξανδρο αυτό, που ήθελε. Σε αμφότερες τις παραλλαγές ο Αλέξανδρος, πάντοτε γενναιόδωρος προς τους συνεργάτες του, αφιέρωσε στον ναό σημαντικά αναθήματα. Ο Ιουστίνος λέει ότι είχε στείλει νωρίτερα ανθρώπους του για να δωροδοκήσουν τους ιερείς και να πουν αυτά που εκείνος ήθελε να ακούσει. Έτσι, όταν μπήκε στον ναό οι ιερείς τον ζητωκραύγασαν «αυθόρμητα» ως γιο του Άμμωνα. Ο Αρριανός, που δεν εγκρίνει την επιλογή του Αλεξάνδρου να ανακηρυχθεί θεός, λέει λακωνικά ότι ο Αλέξανδρος «άκουσε αυτά, που επιθυμούσε». Παραδίδεται ακόμη ότι, στην ερώτηση του Αλεξάνδρου αν είχε τιμωρήσει όλους τους φονιάδες του πατέρα του, ο προφήτης τον πρόσταξε επιτακτικά να μη βλασφημεί, διότι πατέρας του ήταν ο Άμμων (τον οποίο οι Έλληνες αντιστοίχιζαν προς τον Δία) τον οποίο ουδείς μπορούσε να σκοτώσει! Σε κάθε πάντως περίπτωση, εκεί ανακηρύχτηκε υιός του Διός και του επετράπη η είσοδος στο άδυτο του ναού. Αποτελεί μυστήριο το τι λέχθηκε και αποκαλύφθηκε στον Αλέξανδρο εκεί από τους ιερείς. Να τονίσουμε ότι η είσοδος στο ναό απαγορευόταν για τους θνητούς και επετράπη κατ’ εξαίρεση στον Αλέξανδρο. Επίσης αινιγματική ήταν η απάντηση που έδωσε στον Πτολεμαίο ,όταν τον ρώτησε γιατί άφησε ένα τεράστιο ποσό στο ναό ως προσφορά. Ο Αλέξανδρος είπε . Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Δέλτα του Νείλου και ίδρυσε την Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η ένδοξη διαδρομή του Αλεξάνδρου τελειώνει στην Αίγυπτο όπου ετάφη με τιμές Φαραώ. Πιθανότερες τοποθεσίες του τάφου είναι η Αλεξάνδρεια και η Όαση της Σίβα. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β” στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32  ετών και 11 μηνών ή 32 ετών και 8 μηνών κατ” άλλους, με  αντιστοίχιση στο σύγχρονο ημερολόγιο.  (πηγή) (πηγή)

Αρχαία Βαβυλώνα

Η Βαβυλώνα, ήταν αρχαία περίφημη πόλη που για ολόκληρους αιώνες ήταν η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους. Ήταν κτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία της Βαβυλωνίας του σημερινού Ιράκ περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της σημερινής πρωτεύουσας της χώρας Βαγδάτης στην πόλη Χιλάχ. Περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο τείχος, που είχε συνολικό μήκος 85χλμ., ύψος που έφθανε τα 50 μ. και κάπου τριακόσιους εξήντα πύργους σε απόσταση πενήντα μέτρων ο ένας από τον άλλον, υπήρξε η μεγαλύτερη οχυρωμένη πόλη ολόκληρης της Ανατολής και παραμένει και μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη από όλες τις πόλεις που χτίστηκαν από ανθρώπινο χέρι. Όταν την κατέλαβε, πολλά χρόνια αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος, αποφάσισε να την ανοικοδομήσει, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος και έτσι, εγκαταλελειμμένη η παλιά ένδοξη πρωτεύουσα, χάθηκε εντελώς, μέχρι που, από τις ανασκαφές που άρχισαν το 1942, ήρθαν στο φως τα ερείπιά της και αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της. Οι Έλληνες ίδρυσαν θέατρο από οπτόπλινθα που σώζεται σε άριστη κατάσταση και ανακαινίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο Αλέξανδρος  έφτασε στη Βαβυλώνα την Άνοιξη του 323π.Χ.  Σχεδίαζε να εξερευνήσει την Αραβική χερσόνησο και να ναυπηγήσει πολλά πλοία. Όμως αιφνίδια ο Αλέξανδρος άρχισε να παρουσιάζει υψηλό πυρετό ,σύμφωνα με τις πηγές στις 17 Δαισίου. Στις 18 Δαισίου κοιμήθηκε στο λουτρό και 27 του μηνός Δαισίου ο πυρετός έπεσε αλλά ο Αλέξανδρος δεν μπορούσε να μιλήσει. Οι στρατιώτες πίστευαν ότι ο Αλέξανδρος είχε πεθάνει και τους το έκρυβαν. Επικράτησε αναταραχή και ο στρατός ζητούσε επίμονα να δει τον Αλέξανδρο. Όλοι οι στρατιώτες άρχισαν να περνούν μπροστά από τον Αλέξανδρο που ήταν ξαπλωμένος . Όλοι κλαίγανε και χαιρετούσαν για τελευταία φορά τον βασιλιά τους που δεν μπορούσε να μιλήσει. Ένας θρήνος είχε απλωθεί σε όλη την Βαβυλώνα. Ο Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Δαισίου . Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β” στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32  ετών και 11 μηνών ή 32 ετών και 8 μηνών κατ” άλλους, με  αντιστοίχιση στο σύγχρονο ημερολόγιο. (πηγή)

Αρχαία Περσέπολης (Περσίς)

Η Περσέπολη  ήταν αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης Σιράζ στο Ιράν. Το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο κτίριο στην Περσέπολη ήταν η Αίθουσα Ακροάσεων (Apadana). Το κύριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής στην Περσέπολη είναι οι ξύλινες κολόνες. Οι αρχιτέκτονες κατέφευγαν στη χρήση πέτρας μόνον όταν δεν ταίριαζε στις κατάλληλες διαστάσεις το απόθεμα ξυλείας από τους κέδρους του Λιβάνου και ξύλου από την Ινδία. Τα ερείπια κοιλανάγλυφων γλυπτών και αγαλμάτων προβάλλουν τον ψυχικό κόσμο και τις δοξασίες των αρχαίων Ιρανών. Τα κτίρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τη στρατιωτική γωνιά της πόλης, το θησαυροφυλάκιο κι η αίθουσα υποδοχής και διάφορα κτίρια για το Βασιλιά των Βασιλέων, όπως την Πύλη των Εθνών, το Ανάκτορο Apadana, την Αίθουσα με τις Χίλιες Κολόνες, το Τρίπυλον, το Αυτοκρατορικό Θησαυροφυλάκιο και το Αρματοδρόμιο.
Μετά τη σύγκρουση που έγινε το 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα όπου ηττήθηκε κατά κράτος ο Δαρείος, παρά την εντυπωσιακή παρουσία των δρεπανηφόρων αρμάτων τα οποία όμως συνάντησαν την ανυπέρβλητη στρατιωτική ευφυΐα τού μεγάλου στρατηλάτη, ο Αλέξανδρος έστειλε πολλά λάφυρα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους Πλαταιείς, πού είχαν δώσει την πατρίδα τους για να γίνει η μάχη κατά των βαρβάρων. Ακόμα έστειλε λάφυρα στον Κρότωνα, για να τιμήσει τον Φάϋλο, πού μόνος είχε εξοπλίσει τριήρη και ήλθε στην Σαλαμίνα να πολεμήσει, ενώ οι άλλοι Έλληνες της Ιταλίας θεωρούσαν τελειωμένους τούς Έλληνες λόγω της εισβολής τού Ξέρξη. Στα Γαυγάμηλα ο Αλέξανδρος ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Ασίας και άρχισε να κάνει μεγαλόπρεπες θυσίες στους θεούς και να μοιράζει πλούτη, σπίτια και αξιώματα. Η Βαβυλωνία προσεχώρησε αμέσως ολόκληρη στον Αλέξανδρο. Στα Σούσα, την παλαιά πρωτεύουσα των Περσών, βρήκε στα ανάκτορα 40.000 τάλαντα και σκεύη αμύθητης πολυτέλειας. Τα ίδια και στην Περσέπολη, όπου διέταξε να σφάζονται ακόμα και οι αιχμάλωτοι. Όταν κάθισε στο θρόνο τού Δαρείου, ο Δημάρατος ο Κορίνθιος, πατρικός του φίλος, δάκρυσε και είπε πώς στερήθηκαν μεγάλη χαρά όσοι Έλληνες πέθαναν πριν δουν τον Αλέξανδρο να κάθεται στο θρόνο τού Δαρείου. Τα πλούτη της Περσέπολης (Περσίς) λένε ότι κουβαλήθηκαν με 10.000 ζευγάρια μουλάρια και 5.000 καμήλες. Εκεί έμεινε 4 μήνες. Επειδή οι συνεργάτες του άρχισαν να συνηθίζουν στην καλοπέραση, ο Αλέξανδρος τούς έλεγε » δουλικώτατον μεν εστι τό τρυφάν, βασιλικώτατον δέ τό πονείν «. (πηγή)

Ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης

Το 1953 έγινε στο λόφο Καστά η πρώτη τομή από κατοίκους της περιοχής, εξαιτίας ιχνών λιθοδομής στη κορυφή του. Το 1964 άρχισε επίσημα η ανασκαφή, με επικεφαλής τον Δ. Λαζαρίδη. Ο σεβαστός αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε ανακαλύψει  ένα μεγάλο τετράπλευρο οικοδόμημα διαστάσεων 10×10 μέτρων με 5 μ. ύψος το οποίο πρώτος αναγνώρισε ως το «ταφικό σήμα» του τύμβου. Σήμερα αποδεικνύεται πως ήταν το υποθεμέλιο του βάθρου πάνω στο οποίο ήταν ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης. Η τετράπλευρη κτιστή κατασκευή η οποία είχε θεωρηθεί από τον Δ. Λαζαρίδη ταφικό σήμα, στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του βάθρου επάνω στο οποίο βρισκόταν ο Λέων της Αμφίπολης. Ο Λέων της Αμφίπολης, αν και καθισμένος, είναι μεγαλύτερος από τον λέοντα της Χαιρωνείας• έχει ύψος περισσότερο από τέσσερα μέτρα και μαζί με τα βάθρα υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα. Η τεχνοτροπία του πιστοποιεί κατά τους ειδικούς ότι είναι έργο του πέμπτου ή του πρώτου μισού του τετάρτου π.Χ. αιώνα. Το ταφικό μνημείο του Λέοντος συνδέεται άρρηκτα με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και τοποθετείται στο μέσον και στο υψηλότερο σημείο του βάσει και της γεωμετρίας που δίνει ο ταφικός περίβολος. Όπως επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική ομάδα, το άγαλμα του Λέοντα κοιτούσε νοτιοανατολικά, με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρεια. Ο Τύμβος Καστά Αμφίπολης και το μνημείο του Λέοντος είναι δύο μνημεία που συνομιλούν μεταξύ τους συνδυάζοντας συγκρίσιμα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η χρονολόγησή τους ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς και αρχαιολόγους το πρόσωπο του λιονταριού, που υπήρξε ανέκαθεν ιερό σύμβολο των Μακεδόνων, ανεγέρθηκε ως συμβολικό μνημείο, που εξέφραζε μεγάλη δύναμη, όπως συνέβη και με τους Λέοντες της Δήλου. Σύγχρονες διαδικτυακές λαϊκές δοξασίες θέλουν τον λέοντα να μην έχει γλώσσα, για να μην αποκαλύψει σε ποιον ανήκει ο τάφος, κρατώντας το μυστικό.

Ο Περίβολος του Μνημείου και η τεχνοτροπία

Όταν το 2009 ανέλαβε την ΚΗ’ Εφορεία η Κατερίνα Περιστέρη συνέχισε να σκάβει στο ίδιο επίπεδο. Το 2012 όμως αποφασίζει να ψάξει χαμηλότερα για να βρει τα όρια αυτού του τύμβου και έφτασε στον περίβολο. Μοναδικός σε διαστάσεις και σε επιμέλεια, χωρίς αντίστοιχό του στη Μακεδονία και στα Βαλκάνια, ο τύμβος της Αμφίπολης φθάνει τα 23 μέτρα ύψος με 158,40 διάμετρο και περίβολο ύψους 3 μέτρων αποτελούμενο από μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις και χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο περίβολος, για τον οποίο θα πρέπει να απαιτήθηκαν περί τα 2.500 κυβικά λευκού, καλοδουλεμένου μαρμάρου Θάσου είναι ένας τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια, «από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας» όπως επισήμανε με θαυμασμό ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής κ. Μιχάλης Λεφαντζής κατά την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας-Θράκης. Κατά την εκτίμηση της υπεύθυνης της ανασκαφής πρόκειται για έργο του Δεινοκράτη, της περιόδου 325-300 π.Χ.[7]. Όπως επισημάνθηκε από την επιστημονική ομάδα της ανασκαφής  «η τυπολογία αυτού του περιβόλου δεν υπάρχει αλλού στη Μακεδονία. Αρχιτεκτονικά πρόκειται για ένα υβρίδιο». Ενδεχομένως, το ίδιο και ο τάφος». (πηγή) (πηγή) (πηγή) (πηγή)

Ακολουθεί έλεγχος της γεωγραφικής θέσης του Μνημείου ως γεωγραφικό σημείο αναφοράς σε σχέση με άλλα σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας. Επιχειρείται στο σημείο αυτό να ελέγχει η ακρίβεια με την οποια το Μνημείο (στο λόφο Καστά) έχει τοποθετηθεί στο χάρτη, σε σχέση με άλλα σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας. Από τα αποτελέσματα που δίνουν οι μετρήσεις,  εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, ιδίως αναφορικά με την προβληματική σχετικά με την ακριβή θέση που βρίσκονταν κατά την αρχαιότητα σημαντικοί  αρχαιολογικοί  τόποι. Παρατίθενται στη συνέχεια τα αποτελέσματα των μετρήσεων από συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία, με την επιφύλαξη ότι, οι εφαρμογές “MeasureMap 2012 for Android” (κατασκευαστής Shafik Jininy SHAJI), “Google Maps” (Android) οι οποίες είναι εγκεκριμένες από την Google και εγκαταστάθηκαν σε phablet LG GFlex με λειτουργικό σύστημα Android έκδοση 4.4.2, καθώς και οι εφαρμογές “google.com/maps” (περιβάλλον windows 8.1) (κατασκευαστής Google) και “wikimapia.org” (περιβάλλον windows 8.1), με τις οποίες έγιναν οι μετρήσεις στην επιφάνειά της γης, λειτουργούν με ακρίβεια και παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

1. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον ιερό βράχο της Ακρόπολης (βλ. Ερέχθειο – Καρυάτιδες) [γ.π 37,9715 , γ.μ 23,7264 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/qqjZk]  και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη  http://goo.gl/maps/pr2hH ], και β) τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο (Selcuc Τουρκία [γ.π 37,9501 , γ.μ 27,3657 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/rPrJv ] .
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 319,47 χιλιόμετρα (Ακρόπολη -τύμβος Καστά ) και 319,4 χιλιόμετρα (Ακρόπολη – Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 50.976,14 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

PicsArt_1421093256541

Ακρόπολη

PicsArt_1421093323056

Τύμβος Καστά

PicsArt_1421093289300

Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

PicsArt_1421093357170

Σημειωτέων ότι, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (2584-2561 π.Χ.) και ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο (356 π.Χ), ήταν δύο από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου (ή τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου).

2. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη  http://goo.gl/maps/pr2hH ], και πλευρές  έως α) το ιερό νησί της Δήλου [γ.π 37,3775 , γ.μ 25,2685 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/z5vYZ ] και β) την αρχαία Ολυμπία [γ.π 37,6452 , γ.μ 21,6372 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/JBp8A )].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 404,01 χιλιόμετρα (τύμβος Καστά – αρχαία Ολυμπία) και 404,03 χιλιόμετρα (τύμβος Καστά – Δήλος). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 59.708,97 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Τύμβος Καστά

image

Αρχαία Ολυμπία

image

Δήλος

image

3. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/pr2hH ], και πλευρές έως α) τον Ναό του Απόλλωνα στο μαντείο των Δελφών [γ.π 38,4823, γ.μ  22,5011 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/wL3vE ] και β) την αρχαία Θήβα στο σημείο που έγινε η Μάχη των Πλαταιών [γ.π 38,2949 , γ.μ 23,3162 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/DPhGN ].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 287,16 χιλιόμετρα (τύμβος Καστά – Ναός Απόλλωνα Δελφοί) και 287,11 χιλιόμετρα (τύμβος Καστά – Θήβα σημείο μάχης Πλαταιών). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 10.553,54 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Τύμβος Καστά

image

Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς

image

Θήβα (Μάχη των Πλαταιών)

image

4. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή την αρχαία Βαβυλώνα [γ.π 32,5441  , 44,4243 /το σημείο στο χάρτη  http://goo.gl/maps/ThIrF ] και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη  http://goo.gl/maps/pr2hH ] και β) τον Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο [γ.π 37,906 , γ.μ 22,8792 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/QDphQ ].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 2.047,59 χιλιόμετρα (αρχαία Βαβυλώνα – τύμβος Καστά) και 2.042,71 χιλιόμετρα (αρχαία Βαβυλώνα – ναός Απόλλωνα Κόρινθος). Το  εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 346.746,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Τύμβος Καστά

image

Αρχαία Βαβυλώνα

image

Ναός Απόλλωνα Κόρινθος

image

5. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το ανάκτορο της αρχαίας Περσέπολης [γ.π 29,935 , 52,8903 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/tl0nu ] και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/pr2hH ] και β) τον Ναό του Ποσειδώνα στα Ίσθμια  [γ.π 37,9157  , γ.μ 22,993 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/SVNxb ].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 2.882,7 χιλιόμετρα (αρχαία Περσέπολη – τύμβος Καστά) και 2.886,46 χιλιόμετρα (αρχαία Βαβυλώνα – ναός Ποσειδώνα Ίσθμια). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 489.242,47 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Τύμβος Καστά

image

Αρχαία Περσέπολη

image

Ναός Ποσειδώνα Ίσθμια

image

6. Ορθογώνιο είναι το τρίγωνο με κορυφή την κορυφή της πυραμίδας του Χέοπα [γ.π 29,9797 , γ.μ 31,1348 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/5JBvX ]  και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη  http://goo.gl/maps/pr2hH ], και β) το αρχαίο Δίον [γ.π 40,1777 , 22,4915 / http://goo.gl/maps/UKWma ].
Το ορθογώνιο τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 1.379,89 χιλιόμετρα (Πυραμίδα του Χέοπα – Δίον) και 1.375,96 χιλιόμετρα (Πυραμίδα του Χέοπα – τύμβος Καστά). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 94.944,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ορθογώνιο

image

Πυραμίδα του Χέοπα

image

Τύμβος Καστά

image

Δίον

PicsArt_1421093029388

Σημειωτέων ότι, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (2584-2561 π.Χ.) και ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο (356 π.Χ), ήταν δύο από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου (ή τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου).

7. Ορθογώνιο είναι το τρίγωνο με κορυφή 704,73 μέτρα νοτιοδυτικά του Ναού του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο [γ.π 37,8992 , γ.μ 22,8769 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/a9ric ], και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/pr2hH ] και β) τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο [γ.π 37,6503 , γ.μ 24,0245 / http://goo.gl/maps/AuzlB ]
Το ορθογώνιο τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 338,11 χιλιόμετρα (ναός Απόλλωνα Κόρινθος – τύμβος Καστά) και 104,71 χιλιόμετρα (ναός Απόλλωνα Κόρινθος – ναός Ποσειδώνα Σούνιο). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 17.704 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ορθογώνιο τρίγωνο

image

Ναός Απόλλωνα Κόρινθος

image

Τύμβος Καστά

image

Ναός Ποσειδώνα Σούνιο

image

8. Ορθογώνιο είναι το τρίγωνο με κορυφή τον  Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο [γ.π 37,906 , γ.μ 22,8793 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/QDphQ ], και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/pr2hH ] και β) τον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου [γ.π 37,3971 , γ.μ 25,268 / http://goo.gl/maps/5tGDI ]
Το ορθογώνιο τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 337,32 χιλιόμετρα (ναός Απόλλωνα Κόρινθος – τύμβος Καστά) και 218,02 χιλιόμετρα (ναός Απόλλωνα Κόρινθος – Δήλος κεντρικός αρχαιολογικός χώρος). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 36.782,77 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ορθογώνιο τρίγωνο

image

Ναός Απόλλωνα Κόρινθος

image

Τύμβος Καστά

Δήλος (κεντρικός αρχαιολογικός χώρος)

image

[Η διαφορά αυτού του ορθογώνιου τριγώνου και του προηγούμενου, σε σχέση με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, είναι η εξής εκπληκτική: Η νότια πλευρά (και) των δυο τριγώνων συμπίπτει, με διαφορά 700 μέτρων, στο σημείο που βρίσκεται ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο! Η νότια πλευρά του προηγούμενου ορθογώνιου τριγώνου (που ξεκινά 704,73 μετρά νοτιοδυτικά του ναού του Απόλλωνα της Κορίνθου και καταλήγει στο νησί της Δήλου), διέρχεται 721 μέτρα βορείως του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και καταλήγει στη Δήλο!!! – η νότια πλευρά του εδώ τριγώνου, που ξεκινά από τον ναό του Απόλλωνα της Κορίνθου καταλήγει στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, η νοητή προέκτασή της καταλήγει στο νησί της Δήλου!!! ].

Η νότια πλευρά του προηγούμενου τριγώνου (αρχή: 704,73 μέτρα νοτιοδυτικά του ναού του Απόλλωνα της Κορίνθου, τέλος: νησί της Δήλου)

image

Η διαφορά των δυο τριγώνων (700 μ από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με κατάληξη και των δυο στη Δήλο!)

image

9. Ορθογώνιο είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/pr2hH ] , και πλευρές έως α) τον  Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο [γ.π 37,906 , γ.μ 22,8793 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/QDphQ ] και β) το ανάκτορο της αρχαίας Περσέπολης [γ.π 29,935 , 52,8903 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/tl0nu  ].
Το ορθογώνιο τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 337,33 χιλιόμετρα (τύμβος Καστά -ναός Απόλλωνα Κόρινθος) και 2.882,7 χιλιόμετρα (τύμβος Καστά – Περσέπολη). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 494.667,17  τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ορθογώνιο τρίγωνο

image

Τύμβος Καστά

image

Ναός Απόλλωνα Κόρινθος

image

Περσέπολη (ανάκτορα)

image

Αποδεικνύεται από τις παραπάνω μετρήσεις ότι, α) οι αρχαίοι Μακεδόνες  είχαν αδιανόητη -για την εποχή τους- γνώση ανώτερων μαθηματικών β) είχαν την αδιανόητη ικανότητα γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης ενός σημείου πάνω στην επιφάνεια της γης με εξαιρετική ακρίβεια (εφάμιλλη σχεδόν της ικανότητας που έχει ο πολιτισμός μας σήμερα) και γ) ο υπολογισμός των γεωγραφικών συντεταγμένων της θέσης που έκτισαν το Οικουμενικό εν λόγω Μνημείο, έγινε με γνώμονα τη γεωμετρική συμμετρία του Μνημείου, ως σημείο αναφοράς σε σχέση με την Αρχαία Ολυμπία, τη Δήλο, τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, την Αρχαία Θήβα (Μάχη των Πλαταιών), την Αρχαία Βαβυλώνα , τον Ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο, Αρχαία Περσέπολη , τον Ναό του Ποσειδώνα στα Ίσθμια και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Αναφορικά με την προβληματική σχετικά με τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, η κρατούσα σήμερα άποψη είναι ότι οι αρχαιότητες της Βεργίνας ανήκουν στις αρχαίες Αιγές και ότι εκεί βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι, παρά το ότι ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να την αμφισβητούν [Π. Φάκλαρης, Αιγαί: Ο προσδιορισμός της θέσης της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων, American Journal of Archaeology 98 (1994) 609-616.]. Με τη  μειοψηφήσασα άποψη φαίνεται να συντάσσεται και το Μνημείο της Αμφίπολης!!! Ο λόγος είναι ότι το Οικουμενικό Μνημείο δίνει εκπληκτικές συμμετρίες, ΟΧΙ με την νεκρόπολη στη Βεργίνα, αλλά με σημείο που βρίσκεται 14,37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας!!! Το σημείο αυτό έχει γεωγραφικές συντεταγμένες: γ.π 40,6105 και γ.μ. 22,259 [40°36’37.8″N 22°15’32.4″E / http://goo.gl/maps/Y4r27 ] (στο εξής «Αιγές», με το σκεπτικό, κατ αρχήν ότι, το σημείο αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, που κατά την κρατούσα άποψη συμπίπτει με τις αρχαίες Αιγές). Ακλουθούν εκπληκτικής ακρίβειας γεωγραφικές συμμετρίες με ισοσκελή και ορθογώνια τρίγωνα, με το σημείο αναφοράς το σημείο αυτό.

10. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης (βλ. Ερέχθειο – Καρυάτιδες) [γ.π 37,9715 , 23,7266 /το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/qqjZk ] και πλευρές έως α) το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/pr2hH ] και β) τις «Αιγές»  [40,6105 , γ.μ. 22,259 / http://goo.gl/maps/Y4r27 ].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 319,47 χιλιόμετρα (Ακρόπολη – τύμβος Καστά) και 319,81 χιλιόμετρα (Ακρόπολη – «Αιγές»). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 21.492,16 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Ακρόπολη

image

Τύμβος Καστά

image

«Αιγές»

image

11. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / http://goo.gl/maps/pr2hH ] και πλευρές έως α) το αρχαίο Δίον [γ.π 40,1777 , 22,4915 / http://goo.gl/maps/UKWma ] και β) τις «Αιγές»  [40,6105 , γ.μ. 22,259 / http://goo.gl/maps/Y4r27 ].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 137,68 χιλιόμετρα (Τύμβος Καστά – «Αιγές») και 137,46 χιλιόμετρα (Τύμβος Καστά – Δίον). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 3.516,04 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Τύμβος Καστά

image

«Αιγές»

image

Δίον

image

12. Ισοσκελές είναι το τρίγωνο με κορυφή το μαντείο του Άμμωνα Ρα στην όαση Σίουα της Αιγύπτου [γ.π 29,2053 , γ.μ 25,5436 / http://goo.gl/maps/KAhYp ] και πλευρές έως α) σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / http://goo.gl/maps/pr2hH ]  και β) τις «Αιγές»  [40,6105 , γ.μ. 22,259 / http://goo.gl/maps/Y4r27 ].
Το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 1304,27 χιλιόμετρα (μαντείο του Άμμωνα – «Αιγές») και 1304,06 χιλιόμετρα (Μαντείο του Άμμωνα – Τύμβος Καστά). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 89.967,15 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ισοσκελές τρίγωνο

image

Μαντείο του Άμμωνα

image

Τύμβος Καστά

image

«Αιγές»

image

13. Ορθογώνιο τείνει να είναι το τρίγωνο με κορυφή τις «Αιγές»  [40,6105 , γ.μ. 22,259 / http://goo.gl/maps/Y4r27 ], και πλευρές έως α) σημείο που έστεκε ο Λέων της Αμφίπολης [γ.π 40,8394 , γ.μ 23,8628 / http://goo.gl/maps/pr2hH ]  και β) το σημείο που στέκει ο Λέων της Χαιρώνειας [γ.π 38,4949 , γ.μ 22,8482 / το σημείο στο χάρτη http://goo.gl/maps/vYBUo ].
Το ορθογώνιο τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 240,87 χιλιόμετρα (Αιγές – Χαιρώνεια) και 137,68 χιλιόμετρα (Αιγές – Τύμβος Καστά). Το εμβαδόν της επιφάνειας που καλύπτει είναι 16.580,88 τετραγωνικά χιλιόμετρα (pdf).

Ορθογώνιο τρίγωνο

image

Αιγές

Τύμβος Καστά

image

Χαιρώνεια

image

Πιθανολογούνται από τα ανωτέρω τα εξής:

1. Ο Τύμβος στο λόφο Καστά της Αμφίπολης δεν είναι τάφος. Είναι Μνημείο Οικουμενικό. Μνημείο πολιτισμού, δύναμης, εξουσίας και Γνώσης – ένα θαύμα της επιστήμης των μαθηματικών. Φτιάχτηκε στη Μνήμη του Αλέξανδρου, ως Μέγα Στρατηλάτη και Ηγέτη όλων των Ελλήνων. Φτιάχτηκε για να υμνήσει την ενότητα των Ελλήνων. Για να θυμίζει στον αιώνα τον άπαντα αυτό που Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ: «η ισχύς εν τη ενώσει»! Ενώνει τις εσχατιές του κόσμου φτάνοντας ως τα πέρατα της γης, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα · εκεί όπου ο Μεγάλος Στρατηλάτης γεννήθηκε, δοξάστηκε, και λατρεύτηκε σα Θεός: την αρχαία Περσέπολη, την αρχαία Βαβυλώνα, το μαντείο του Άμμωνα Ρα και την Αλεξάνδρεια. Για να μείνουν τα όρια της αχανούς Αυτοκρατορίας χαραγμένα στον αιώνα τον άπαντα. Ενώνει τα ιερά και όσια των Ελλήνων – τα θρησκευτικά σύμβολα και τα σύμβολα εξουσίας, δύναμης και Γνώσης των ελληνικών Πόλεων. Την Ακρόπολη, τις Αιγές, την αρχαία Ολυμπία, τους πανίσχυρους Λέοντες της Δήλου, τον ιερό ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, την ένδοξη μάχη των Πλαταιών, την ηρωική πόλη της Θήβας, το Δίον, τον ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο, τον ναό του Ποσειδώνα στα Ίσθμια, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ατρόμητο Λέοντα της Χαιρώνειας. Μέσα Του, η πρόσταση των Καρυάτιδων της Ακρόπολης (!!!), που έπρεπε να προστατέψουν τον ιερό Μνημείο των Ελλήνων. Οι Καρυάτιδες που, με το «ελληνικό πόδι» που συνδέεται γονιδιακά με Έλληνες, αποκαλύπτουν την καταγωγή τους και κλείνουν στόματα… Συνυπάρχουν ο ιωνικός ρυθμός, οι ατρόμητες σφίγγες και ο Πανίσχυρος Λέοντας που στέκει στην κορυφή του. Όλα, σύμβολα εξουσίας, δύναμης και Γνώσης των Ελλήνων. Μέλημα των Τιτάνων που το έφτιαξαν, ήταν να διαφυλάξουν το ψηφιδωτό. Ο νεκρός -όποιος και να είναι- δεν έχει καμία αξία μπρος στο Οικουμενικό τούτο Μνημείο (ασφαλώς και δεν είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας). Οι «άνθρωποι» που το έφτιαξαν, έμελε να αφήσουν τον πολιτισμό μας άφωνο… Για να μας θυμίζουν τα 32 χρόνια της ένδοξης ζωής Του, πριν για πάντα περάσει στο πάνθεον των Αθάνατων. Μαζί Του, ο Μέγας Αρχιτέκτονας του Οικουμενικού τούτου Μνημείου.

2. Το Μνημείο είναι γεωγραφικό σημείο αναφοράς. Είναι άγνωστος ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθεί το Μνημείο στο λόφο  Καστά, ώστε να αποτελεί τέλειο γεωμετρικό  σημείο αναφοράς σε σχέση με τα άλλα μνημεία και σημαντικούς τόπους. Το ψηφιδωτό, αλλά και το Μνημείο συνολικά (ψηφιδωτό, περίβολος και κορυφή του Τύμβου όπου έστεκε ο Λέων), αποτελεί Θαύμα της επιστήμης των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Το ψηφιδωτό δεν είναι ένα απλό εικαστικό έργο απαράμιλλης τέχνης, αλλά, πιθανόν, και πολύπλοκος γεωμετρικός μηχανισμός.

Το Μνημείο (συνολικά) είναι ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Για την κατασκευή του απαιτήθηκαν εκατομμύρια ακριβείς υπολογισμοί που προϋποθέτουν γνώση ανώτερων μαθηματικών. Βέβαιο επίσης είναι ότι έγινε χρήση σύνθετων μαθηματικών και γεωγραφικών αλγορίθμων, με τρόπο μάλιστα που, πιθανόν και σήμερα, παραμένει άγνωστος ή δύσκολο προσομοιωθεί. Η προσομοίωση της κατασκευής αντιγράφου του ψηφιδωτού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και η τοποθέτηση του Μνημείου στο χάρτη, ως γεωγραφικό σημείο αναφοράς, είναι βέβαιο ότι -ακόμα και σήμερα- αποτελεί εγχείρημα που απαιτεί τεράστια επεξεργαστική ισχύ και χρήση μαθηματικού λογισμικού υψηλών προδιαγραφών.  Για την επιλογή του τόπου ανέγερσης του Μνημείου, που για λόγους συμβολικούς έπρεπε να είναι εντός της επικράτειας της γενέτειρας του Αλεξάνδρου Μακεδονίας και, η τοποθέτησή του να γίνει κατά τρόπο που να αποτελεί τέλειο γεωμετρικό σημείο αναφοράς σε σχέση με τα άλλα μνημεία και σημαντικούς τόπους της Αυτοκρατορίας αλλά και της της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιήθηκε σύνθετος μαθηματικός αλγόριθμος, την μαθηματική εξίσωση του οποίου καλούνται να επιλύσουν οι μαθηματικές πανεπιστημιακές έδρες.

Advertisements