Στις 32 μοίρες από το βάθρο πάνω στο οποίο έστεκε ο Λέων, βρίσκεται η Αλεξάνδρεια

image

– Από το 1964, τον λόφο Καστά ανέσκαπτε ο σεβαστός αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε ανακαλύψει  ένα μεγάλο τετράπλευρο οικοδόμημα διαστάσεων 10×10 μέτρων με 5 μ. ύψος το οποίο πρώτος αναγνώρισε ως το «ταφικό σήμα» του τύμβου. Σήμερα αποδεικνύεται πως ήταν το υποθεμέλιο του βάθρου πάνω στο οποίο ήταν ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης. Όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα, ο Λέων  βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου. Μάλιστα ο  αρχαιολόγος  Λαζαρίδης υποπτεύοταν ότι  ίσως το κλειδί του τύμβου ολόκληρου ήταν ο Λέων που έστεκε στην κορυφή του (περισσότερα εδώ).

– Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η ένδοξη διαδρομή του Αλεξάνδρου τελειώνει στην Αίγυπτο όπου ετάφη με τιμές Φαραώ. Πιθανότερες τοποθεσίες του τάφου είναι η Αλεξάνδρεια και η Όαση της Σίβα. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β” στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32  ετών και 11 μηνών ή 32 ετών και 8 μηνών κατ” άλλους, με  αντιστοίχιση στο σύγχρονο ημερολόγιο (περισσότερα εδώ).

Στις 32 ή/και 33 μοίρες από το βάθρο πάνω στο οποίο έστεκε ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης, βρίσκεται η Αλεξάνδρεια! Ο προσδιορισμός των 32 συγκεκριμένα μοιρών  δεν προκύπτει τυχαία. Προκύπτει από μια  λογική γεωμετρική αλληλουχία, που ξεκινά από το ψηφιδωτό. * Οι απεικονίσεις  που ακολουθούν δεν είναι ακριβείς.

image

image

image

Πιθανολογείται ότι το ψηφιδωτό «μιλάει» και «δείχνει» με  τρίγωνα, τετράγωνα και κύκλους.

Η ευθεία που συνδέει το στόμα του Ερμή και το στόμα του  Πλούτωνα, διατρέχει και τα αριστερά μάτια των δύο αλόγων!

Ισοσκελές είναι το τρίγωνο που έχει ως βάση  την ευθεία που συνδέει τα στόματα Ερμή και Πλούτωνα και διατρέχει (και) τα αριστερά μάτια των δύο αλόγων , και πλευρές, τις ευθείες  που εκτείνονται από το στόμα του Ερμή και το στόμα του Πλούτωνα, έως το σημείο που η ευθεία που διατρέχει κάθετα το μάτι του αλόγου που βρίσκεται μπροστά από τον Πλούτωνα τέμνεται με την κάτω πλευρά του τετραγώνου που περικλείει τη «φθορά» του ψηφιδωτού.

image

**Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του λογισμικού με το οποίο έγιναν οι μετρήσεις, η απόκλιση των μετρήσεων στην επιφάνεια της ψηφιακής φωτογραφίας που δόθηκε στη δημοσιότητα,  είναι +/- 1,5% από τις μετρήσεις στο πρωτότυπο του ψηφιδωτού. Για την ακρίβεια των μετρήσεων   μεταξύ των σημείων που βρίσκονται σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, το ειδικό λογισμικό συνυπολογίζει  τη διαφορά που προκύπτει από την καμπύλη της Γης.

Advertisements

One thought on “Στις 32 μοίρες από το βάθρο πάνω στο οποίο έστεκε ο Λέων, βρίσκεται η Αλεξάνδρεια

  1. Παράθεμα: Συμμετρικά τετράγωνα, ορθογώνια τρίγωνα και παραλληλόγραμμα στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης | alampasis

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.